Galériával

2020.04.19. 19:59

A megyeszékhely zöldítésén szorgoskodnak az önkéntesek

A Hatvanezer Fa Egyesület tagjai folyamatosan dolgoznak a megyeszékhely zöldítésén. Az utóbbi időben négy település önkormányzatával is sikerült megállapodniuk. Így hamarosan az általuk kijelölt dűlőkön is ültethetnek fákat és cserjéket az önkénteseik segítségével.

Vágvölgyi Nóra

A Hatvanezer Fa csoportban folyamatosak az ültetések, csemetementések. Az utóbbit különösen fontosnak tartják a tagok. Hiszen ilyenkor olyan hajtásokat helyeznek át más élőhelyekre, faiskolákba, amelyek másképp elpusztulnának.

– A parképítési, erdészeti munkák nagy része és az építkezések általában az adott területen növő kis magoncok kivágásával járnak. Ezért ha optimális az idő, és van hová átültetni őket, akkor mi igyekszünk megmenteni valamennyit – osztotta meg Ulbert Zoltán, az egyesület elnöke.

A Hatvanezer Fa Egyesület tagjai idén több mint ezer magoncot mentettek már meg

Mint mondja, idén olyan ezer körüli magoncot mentettek már így meg. De az ültetésekkel is jól állnak, többtucatnyi új fácska került tavasszal a város különböző pontjaira, többek közt a Gyulai útra, a Széchenyi liget parkolójába, vagy éppen magánkertekbe.

Legutóbb például közel háromszáz darab akácoszloppal sikerült egy komoly erdővédelmi programot elindítaniuk. – Az eddigi legnagyobb projektünk egy újabb fontos állomásához értünk. Befejeződött a több mint háromhektáros területen elvetett Ancsin erdő körüli kerítés oszlopainak felállítása – ismertette Poliák Pál, a kezdeményezés alelnöke.

Egyúttal elárulta, egy-egy ilyen munka során különösen figyelnek egymás biztonságára. – A járványveszély óta csak kis létszámú közösségi tevékenységet végzünk. Általában két-három emberes munkáink vannak – hangsúlyozta az alelnök.

Megtudtuk, út menti fásítási terveik is szépen haladnak. Még idén megkezdődhet a zöldfolyosó-hálózat kialakítása a Mezőberény–Kamut–Békéscsaba vonalon. – Sőt, az sem kizárt, hogy tavasszal nekiállunk a munkának, bár a hatalmas aszály most úgy tűnik, gátat szabhat ­ennek a tervnek, de legrosszabb esetben ősszel ­ültetünk – mondták el hírportálunknak.

Emellett Békéscsaba váro­sával együttműködve további közterületeket szeretnének még idén befásítani. Úgynevezett közösségi ültetvényeket alakítanának ki. Ehhez az egyesület már korábban kijelölte a potenciálisan fásítandónak vélt területeket, majd miután a városvezetés – a városfejlesztési és városrendezési tervekkel összhangban – áttanulmányozta, kiadta a fásítási engedélyeket.

– A munkák elvégzéséhez helyi, mikroközösségeket toborzunk, például diákcsoportokat és tanáraikat, vállalatok munkavállalóit, akik az általuk örökbe fogadott területeken kezdik majd el az ültetéseket. A Hatvanezer Fa mozgalom önkéntesei, az úgynevezett fapásztorok pedig ültetvénykoordinátorokként segítenek a mikroközösségek fásítási munkáiban – részletezte dr. Duray Balázs, a szervezet egyik vezetője.

Annak érdekében, hogy a fák az elkövetkező évtizedekben fennmaradjanak, az elképzeléseik szerint a közösségek és a város szerződéses megállapodásokat kötnek majd, melyekben mindkét fél vállalja, hogy évi fenntartási terv alapján gondozza az ültetvényeket, és garantálja, hogy azokat nem vágják ki – tette hozzá.

Örökerdőket alakítanának ki megyeszerte

A Hatvanezer Fa Egyesület tagjai az élővilág sokféleségének megőrzése és a lakosság életminőségének javítása érdekében, olyan örökerdőfoltokat szeretnének létrehozni a térségben, amelyek magukat tartják fent, fajokban gazdagok, és minél több, jobban együttműködő élő közösséget alkotnak. – Fontos, hogy csak a kezdőrúgást végezzük el, de azt jó irányba tegyük. A természet pedig gondoskodni fog az erdő lakóiról, ha majd ráhagyjuk őket – emelte ki dr. Duray Balázs geográfus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában