gyógynövények

2020.03.19. 19:50

Védett technológiával készíti termékeit a battonyai manufaktúra

Természetes növényi kivonatok, növényi krémek és őrlemények sorakoznak kisebb-nagyobb kiszerelésben annak a kis manufaktúrának a polcain, amit napra pontosan két évvel ezelőtt avattak fel Battonyán. A Puskin utcai kis üzemben az alapanyagul szolgáló gyógynövények feldolgozása – ahogyan akkor, úgy most is – titok az illetéktelenek előtt.

Csete Ilona

A HerbaPharm Kft. kis üzemének a célja, hogy olyan kézműves gyógynövénykészítményeket juttassanak el a vevőikhez, amelyek a szervezet öngyógyító képességének támogatásával érik el pozitív hatásaikat. Az avatáskor megtudtuk, ennek a kis manufaktúrának azért van létjogosultsága a piacon, mert kutatók és kutatások igazolták, hogy az itt készülő természetes növényi kivonatokat saját kidolgozású, kíméletes hideg eljárással állítják elő.

– Battonyai üzemünkben kiváló növényi alapanyagokat dolgozunk fel az eredeti, általunk kifejlesztett, védett technológiával. A felhasznált növények zöme vegyszerrel nem kezelt, ellenőrzött hazai gazdálkodásból származik. Az alapanyagokat jórészt kézi munkával, a lehető legkíméletesebben igyekszünk feldolgozni. S ez mit jelent? A folyamat hónapokig tart. Nem izolálunk, nem dúsítunk, nincs hőkezelés, nem éri UV- és napfény, védjük az oxidációtól. A növényekben található gyógyhatású molekulák a természetben található legteljesebb formájukban kerülnek a termékeinkbe. Ez a titkunk, sok egyéb más mellett – tette hozzá Mákos Árpád üzemvezető, természetgyógyász.

Mákos Árpád a battonyai üzemben elmondta, hogy kíméletes eljárással dolgoznak, nem dúsítanak, nincs hőkezelés, nem éri UV- és napfény az értékes hatóanyagokat /A szerző felvétele/

– Az általunk kifejlesztett gyógynövény-feldolgozási technológiánk lényege – azon túl, hogy egy kíméletes, hideg eljárás –, hogy minél magasabb hatóanyag-tartalmú kivonatokat állíthassunk elő. Ezek a koncentrátumok adják krémeink hatóanyagainak zömét is, kiegészülve hidegensajtolt olajokkal, illóolajokkal. Kivonatok, krémek, őrlemények iránt egyre nő a kereslet, nem véletlenül, hiszen az immunrendszert támogató készítményeket keresik – mondta az üzem vezetője. Hozzátette: – Ha csupán számokkal akarjuk illusztrálni, hogy honnan hova jutottunk, akkor egyszerű a képlet: két éve indultunk, a forgalmunk tizenötszörösére nőtt.

Mint megtudtuk, nyitottak a külföldi piacok felé, nemzetközi megállapodások révén termékeik már Romániában is elérhetők. Németország, Svájc, Amerika igényeinek a kielégítésére már van engedélyszámuk. Mákos Árpád emlékeztetett, az induláskor öt termékük volt, mára ez a paletta tizenhétre nőtt. Homoktövis, kender, vadgesztenye, astragalus (baktövis) és társaik – immár huszonkét növényből készítettek kivonatot.

– A kutatások megállás nélkül zajlanak. Lépésről lépésre fejlesztünk – mutatott az épület bővítésén dolgozókra, de megjegyezte, mindez hitel, pályázati forrás nélkül, önerőből történik.

– Reményeink szerint nyár elejére elkészül ez a százötven négyzetméteres üzemrész. S ha minden rendben megy, akkor a meglévő, hétfős dolgozói létszámot 2020 közepétől ­tízre növeljük – tette hozzá Mákos Árpád. A folytatásban szeretnék színesíteni a termék­palettát és a terméktípusokat, például teakészítményekkel is.

Az alapanyagot, a kíméletesen szárított, tiszta gyógy­növényeket a kiváló adottságokkal rendelkező Dél-­Békés termelőitől, dévaványai és szolnoki cégektől vásárolják.

Magyar befektetők a cégben

Folyton kísérleteznek, vajon melyik az a növény, amellyel érdemes gazdaságosan foglalkozni, és melyikből lehet ezzel a speciális eljárással koncentrált hatóanyag-tartalmat kivonni.

Mákos Árpád a társaság nyolc tulajdonosának az egyike. Mindenki magyar befektető. Mint megtudtuk, ennek a kis cégnek az atyja, dr. Karsai József már nincs közöttük, elváltak útjaik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában