Korszerűsítés

2020.03.09. 17:29

Több beruházás is zajlik a Gyulai Várfürdőben

Több beruházás is elkezdődött, illetve előkészítés előtt áll a Gyulai Várfürdőben. Hamarosan befejeződik az új öltözőrendszer kialakítása, megtörténik a nagy gyógymedence rekonstrukciója, és küszöbön áll a versenyuszoda korszerűsítése is.

Papp Gábor

20200306 Gyula Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója az 50 méteres medencénél, amit felfognak újítani. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A legnagyobb volumenű fejlesztés az úszómedencét érinti majd.

– A versenyuszoda 1972-ben épült, és már több mint másfél évtizede, 2004-ben volt legutoljára teljes körűen felújítva – nyilatkozta hírportálunknak Kun Miklós. A Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a medencetest némileg megbillent és ereszt, de a statikája sem száz százalékos. Mindez ugyan a sportolást nem veszélyezteti, de szükségessé tette a rekonstrukciót.

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója az 50 méteres medencénél, amit felfognak újítani /Fotó: Imre György/

– A munkálatokkal nem szerettünk volna tovább várni, így első körben a Magyar Úszó Szövetség 20 millió forintos támogatása mellett és az általunk biztosított mintegy 10 millió forintos saját forrásnak köszönhetően március 31-én megkezdődik a versenymedence mintegy két hónapon át tartó fóliázása – fogalmazott Kun Miklós. Mint megtudtuk, a fóliázás gyakorlatilag olyan, mintha új burkolatot kapna az építmény, ami a korábban említett vízelfolyást is megakadályozza majd. A legtöbb versenymedencét már ellátták ilyen fóliázással. A munkálatok idején a 25 méteres medencét használhatják majd a sportolók és az úszók.

A fejlesztés második részeként a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) elnyert 228 millió forintos támogatás segítségével energetikailag újítják fel az épületet. A fejlesztés során cserélik majd a nyílászárókat, körbeszigetelik az épületet, új légkezelő és fűtési rendszert állítanak üzembe, valamint lesznek akadálymentesítési munkálatok. Szintén cserélik a sátrat.

– A jelenlegi sátor már tizennégy éves, jó szolgálatot tett, de megérett a cserére – ecsetelte Kun Miklós. – Egy új, háromrétegű sátor szolgálja majd a hozzánk érkezők komfortérzetét.

Hétfőn elkezdődött a nagy gyógymedence újraburkolása is.

– Ez a fejlesztés nem tart sokáig, terveink szerint egy hét alatt befejeződik majd – szólt a beruházásról Kun Miklós. – A felújítást a burkolatok állapota indokolta. Természetesen szeretnénk, ha a nagy gyógymedencében is legjobb körülmények várnák vendégeinket. Emellett el fogják bontani a dögönyözős medence jelenlegi árnyékolóját, amit a többi medencéhez és a környezethez egyaránt jobban illeszkedő sátras árnyékolás vált majd. Fontos célunk, hogy a várfürdő-arculat minél egységesebb, ízlésesebb legyen.

Növelik a zöld területeket

A fürdő parkjában, az Almásy-kastély egykori parkjában négy bódét is elbontanak majd, amivel 300 négyzetmétert adnak vissza a természetnek. Ezeket a részeket is füvesíteni fogják.

– A visszajelzések szerint a fürdővendégek számára nagyon fontosak a zöld területeket, ezért is döntöttünk a változtatás mellett – mondta kérdésünkre Kun Miklós.

Az ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy várhatóan a hétvégére befejeződik a koedukált öltözőrendszer kialakítása.

– Ezzel egyrészt szerettünk volna a családoknak kedvezni, illetve az általános trendekhez alkalmazkodni – tette hozzá. – Korábban megtörtént, hogy például a női öltöző megtelt, és a hölgy vendégeket a fürdő más részébe kellett irányítanunk, miközben a férfiöltöző szinte üres volt. Mostantól könnyebb lesz a vendégek számára az öltözés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában