Farsang Kupa

2020.03.26. 17:53

Kiválóan szerepeltek a csabai diákok az országos versenyen

Hat aranyéremmel tértek haza nemrégiben a csabai Zwack József kereskedelmi és vendéglátóipari iskola péktanulói a tatai Farsang Kupáról. Az intézmény másodjára mérette meg magát a versenyen, ezért rendkívül büszkék eredményeikre.

Vásári Erzsébet

Fotó: DOMOKOS ATTILA

A március 7-én megrendezett Országos Gasztronómiai Bajnokság immár 18. alkalommal várta megmérettetésre a szakács-, cukrász-, felszolgáló- és pékdiákokat. Az idei versenyen 128 versenymunkát zsűriztek, ebből 51 alkotás a felnőttkategóriában, 77 pedig a tanulók által készült. Végül 60 aranyérmet – 20 felnőtt és 40 tanuló –, 33 ezüstérmet, 25 bronzérmet és 7 oklevelet osztottak ki.

Kovács Sándor, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) tagiskolájának szakoktatója, a versenyző tanulók felkészítője elmondta, tíz péktanulóval indultak a tatai versenyen, akik közül mindenkinek el kellett készítenie háromféle reformkenyeret, ötféle péksüteményt – ezek mindegyikéből öt-öt darabot –, illetve egy díszmunkát.

A Zwack iskola másodjára mérette meg magát a gasztronómiai bajnokságon /Fotó: tata.hu/

Nevezőik pályamunkáikkal összesen hat arany-, három ezüst- és egy bronzérmet érdemeltek ki a zsűritől, ezen túl hat különdíjat is átvehettek, valamint a huszonegy részt vevő iskola közül a harmadik legeredményesebbnek választották őket. Hozzátette, a diákok teljesítményén túl az ő munkáját is elismerték, hiszen hazahozhatta a legeredményesebb szakoktató díját.

Kifejtette, a fenti díjazásokra rendkívül büszkék, mivel az ország egyik legnagyobb gasztronómiai versenyén mérettették meg magukat. Felkészülésükben segítségükre volt a Zwack József szakközépiskola és a tanulók gyakorlati helye is. Hozzátette, a bemutatott díszmunkákat a tanulók önállóan készítették el a vetélkedő előtti héten, a többi pékárut pedig az indulás előtti egy-két napban gyártották le az iskolában, így több száz darab termékkel érkeztek Tatára.

Kovács Sándor elmondta, a verseny a vizsgaidőszak előtt nagy lökés volt számukra, nagy önbizalmat adott a diákoknak és olyan sikerélményt, amit sokáig magukban hordozhatnak majd. Tervei szerint jövőre újabb csapatot visz a Farsang Kupára, de akkor már több szakmát szeretne bemutatni, a pékek mellett a cukrászokat is felkészíti majd a megmérettetésre.

Varga Rolnand /Beküldött fotó/

Varga Roland, az egyik aranyérmes versenyző, a csabai kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskola 11. évfolyamos tanulója elmondta, nagyon örül helyezésének, hiszen a verseny magas színvonalon folyt. Ő maga már december óta készült a versenyre, hogy minél jobb eredménnyel térhessen haza. A pékszakmát termékeinek szépsége miatt választotta és azért, mert abban ételt adhat az embereknek. Lényegében mindent szeret készíteni, de legszívesebben kalácsot süt.

Hozzátette, eddig mindig anyagnorma szerint dolgozott, de minden bizonnyal hamar elkezd majd kísérletezni is. Kifejtette, a sikeres versenyzéssel a záróvizsgák alól mentesült, gyakorlati helye pedig már munkát is ajánlott neki, amit már nagyon vár. Végül elárulta, a tatai bajnokságról szinte rögtön egy másik országos versenyre, a kiskunfélegyházi Szakma Kiváló Tanulójára indult, ahol bár nem aranyérmes lett, de szép eredménnyel zárt, a negyedik helyen végzett.

Tíz tanuló, tíz dobogós helyezés

A gasztronómiai bajnokságon induló zwackos péktanulók mindegyike dobogós helyezést ért el Tatán. Az intézmény tíz díjazott tanulója: Csikós Mercédesz (2. helyezés), Domján Bianka (2. helyezés), Karlovszki Nikolett (1. helyezés), Márta László Lajos (1. helyezés), Nagy Dávid Lajos (1. helyezés), Nagy Laura (1. helyezés), Sódar Krisztián (3. helyezés), Szekerczés Mercédesz (1. helyezés), Szlaninka Diána (2. helyezés) és Varga Roland (1. helyezés).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában