Békés megye

2020.02.13. 06:55

Telefonos alkalmazás segíti a mentőket

Ahogyan arról már beszámoltunk hírportálunkon, múlt csütörtökön Orosházán is tragédiát előzött meg az ÉletMentő applikáció. Utánajártunk, miként működik és miért hasznos a mentőszolgálat telefonos alkalmazása.

Vásári Erzsébet

Mentőorvos /Fotó: Országos Mentőszolgálat/

Az orosházi esetben egy debreceni nő indított segélyhívást egy földön fekvő, eszméletlen férfihoz. Az applikáció a környéket nem ismerő bejelentő számára nem csupán a helymeghatározásban segített, hanem a benne található ábrák alapján oldalára fektette a férfit, akit végül stabil állapotban szállíthattak kórházba a mentők.

Hangai József mentőtiszt, regionális kommunikációs munkatárs elmondta, az Országos Mentőszolgálat mindig igyekszik élen járni a technológiai innovációk bevezetésében. Európában második országként volt szervezett mentésük, illetve a világon elsőként vitték helyszínre azt a defibrillátort, amelyhez ma már a laikusok is széles körben hozzáférnek a telepített automatapontokon. A mentésirányítási rendszerük mára teljesen elektronikussá vált, a szolgálatok szervezésénél mesterséges intelligenciát vetnek be. A mentőkocsikra digitálisan, tabletre érkeznek a feladatok, valamint az esetdokumentációk is azokon íródnak, ahonnan az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe továbbítják azokat.

Az alkalmazás azonnal fontos információkat továbbít az irányítócsoportnak /Illusztráció: OMSZ/

Az okostelefonok adta lehetőségeket kihasználva néhány éve bevezették a SzívCity applikációt, amely már közel 40 fő sikeres újraélesztésében működött közre. Január 23-án – továbbra is kihasználva a technológiai lehetőségeket – a mentőszolgálat elindította az ÉletMentő applikációt. Ez az alkalmazás vészjelzés indításakor egy jól látható, delegált gombot három másodpercig nyomva tartva a hanghívással együtt – kihasználva a 4G technológia nyújtotta lehetőségeket – egy digitális adatcsomagot küld az irányítócsoportnak. A csomag tartalmazza a hívó pontos helyét, illetve minden olyan információt, amit a segélykérő előre rögzít az alkalmazásban. Ilyen például a társadalombiztosítási szám, a kezelt betegségek, a rendszeresen szedett gyógyszerek, a gyógyszerérzékenység és minden egyéb, kapcsolódó információ.

Hangai József kiemelte, a rendszer működéséhez nem feltétlenül szükséges internetkapcsolat, az alkalmazás nélküle is ugyanúgy el fogja küldeni a pontos helyzetet a mentőknek és tárcsázza a segélyhívó számot. A térerő azonban elengedhetetlen, annak hiányában nem lehet hívni őket. Ha van, de túl gyenge a hívás kezdeményezéséhez, egy SMS-t akkor is elküld az ÉletMentő. Lezárt képernyővel viszont egyelőre nem lehet használni, de a fejlesztők ennek megoldásán is dolgoznak.

Csak egy gombnyomás /Fotó: MTI/

Az applikáció lehetőséget biztosít arra is, hogy a beszédképtelen személyek piktogramok használatával kérjenek segítséget. Számos hasznos adatbázist is bevontak az alkalmazásba. Megtalálható benne például a SzívCity defibrillátor-térképe, de tartalmazza a közeli kórházak, rendelőintézetek és gyógyszertárak listáját is. Van lehetőség továbbá arra, hogy a vészhelyzetre felkészülve elsősegélynyújtást tanuljunk az alkalmazáson keresztül. Ehhez érthetően megfogalmazott, ellenőrzött információkat tartalmaz a menüpont, ábrákkal szemléltetve. Hasonló applikáció működik Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is, ezen országok alkalmazásaival az ÉletMentő kompatibilis. Magyarországon bármilyen hálózatból letölthető, akár iOS, akár Android operációs rendszerű telefonra.

Fotó: Országos Mentőszolgálat

Mint megtudtuk, az alkalmazás már az elindítást követő első 24 órában letöltési rekordokat döntött, mostanra pedig több mint 348 ezer felhasználó regisztrált rá. Hangai József felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az alkalmazásnak van egy úgynevezett tesztüzemmódja, ami a képernyő bal felső sarkában található, és az ÉletMentő problémamentes működéséről lehet meggyőződni vele. Hozzátette, az applikáció letöltését mindenkinek javasolják, hiszen egyetlen gombnyomással nagyon sok, a betegellátást megkönnyítő információt nyerhet a helyszínre érkező mentőegység.

A felhasználók életkora eddig igen széles spektrumú, kezdeményezett már sikeres mentést 16 éves fiú, de középkorú nő is. A minap pedig Békés megyéből, Orosházáról is indítottak sikeres vészjelzést, ahol az applikáció nagy segítséget nyújtott a helyszín pontos meghatározásában.

Telepítette már az alkalmazást?

Szabó Dominika: – Hallottam már az új mentős applikációról, amit rendkívül hasznosnak tartok, hiszen segítséget nyújthat abban, hogy a bajbajutottak minél hamarabb orvosi ellátásban részesüljenek. Bár még nem töltöttem le, de már ismerkedem vele, hogyan működik és miként használhatom majd szükség esetén.

Csapó Gergő: – Eddig még keveset hallottam az ÉletMentő applikációról, mégis úgy gondolom, komoly segítség lehet a mentőknek és a betegeknek egyaránt. Az alkalmazást véleményem szerint érdemes mindenkinek letölteni, akinek okostelefonja van, én például biztosan ajánlom majd rokonaimnak, ismerőseimnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában