Néphagyományok

2020.02.24. 16:46

Régi farsangokat is felidéztek Békéscsabán

Több, mint 120-an vettek részt hétfőn kora délután Békéscsabán, a Lencsési Közösségi Házban a farsangi néphagyományokról és a csabai szlovák szokásokról tartott előadáson.

Ny. L.

Ando György néprajzkutatót tartott előadást a régi farsangi szokásokról

A közösségi ház nyugdíjas klubjának rendezvényén Ando György néprajzkutató elmondta, elérkeztünk a farsang farkához, de régen ilyenkor a csabai szlovákok még nagyban sütötték a csörögefánkot, a herókát. Ami nem fogyott el, illetve ami zsír megmaradt, azt torkos csütörtökön ették meg, használták fel. A farsangi bálokon magasra kellett ugraniuk a táncoló pároknak, hogy magas legyen a kender is. Ando György szólt arról, hogy a legendárium szerint Harruckern János Györgynek – akinek köszönhetően hajdanán benépesült Békés megye – a kedvenc süteménye a heróka volt.

Ando György néprajzkutató tartott előadást a régi farsangi szokásokról

Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője kiemelte, hagyomány, hogy a nagyobb ünnepkörökhöz kapcsolódóan rendezvénysorozatot szerveznek. Ez évben a farsangi programokban szerepelt családi játszóház, az angol óvodás szakkör tagjaival jelmezes foglalkozás, fotós kirándulás a Bihari-hegységben, farsangi bál és vigadalom a közösségi házban működő csoportok tagjai és hozzátartozói részvételével. Emellett ismeretterjesztő előadás, mely a Kárpát-medencei, azon belül a Békés megyei és békéscsabai szokásokat elevenítette fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában