Békéscsaba

2020.02.13. 19:59

Csicsely János számtalan tragédia hátterére derített már fényt

A tűzoltóságot nem lehet egyszerű munkahelyként felfogni, ezt vagy hivatásszerűen, szívvel-lélekkel csinálod, vagy sehogy – mondta Csicsely János tűzoltó őrnagy, aki idén tűzoltósági kategóriában kiérdemelte az Év Tisztje címet, a díjat a minap vette át a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakembere beavatkozóként számos tragédiát látott, tűzvizsgálóként számtalan tragédia hátterére derített fényt.

Licska Balázs

Csicsely János tűzoltó őrnagy, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakembere lett idén az év tisztje /Fotó: Lehoczky Péter/

Fotó: Lehoczky Péter

– Bárkivel beszéltem, mindenki azt mondta: Csicsely János igazi tűzoltó. Milyen az igazi tűzoltó?

– Vallom, hogy a tűzoltóságot nem lehet egyszerű munkahelyként felfogni, hogy most van ez, és majd lesz másik. Ezt vagy hivatásszerűen, teljes emberként, szívvel-lélekkel csinálja valaki, vagy sehogy.

– Láttam, hallottam, nem megy a szomszédba a poénokért. Egy-egy éles helyzetben mennyire lehet viccelődni?

– Semennyire. Tudni kell a határokat. Egy-egy beavatkozásnál nincs helye a tréfálkozásnak, nem lehet könnyelműsködni, maximális odafigyelésre és koncentrációra van szükség, különben valakinek az élete, testi épsége kerülhet veszélybe.

– Melyek azok az esetek, amelyek vagy beavatkozóként, vagy tűzvizsgálóként leginkább megmaradtak az emlékezetében?

– Minden élet drága, de azt nehezebben viselem, amikor gyerekek sérülnek, netán halnak meg. Ilyen szempontból emlékezetes számomra egy régi jaminai eset, amikor egy cigaretta és a szülői felelőtlenség, nemtörődömség okozta egy gyermek halálát. Bár ezeket soha nem felejti el az ember, tudni kell kezelni, mert nem szabad, hogy ezek határozzák meg az ember gondolatait, tetteit.

– Emlékezetesek még a szakmailag kihívásnak nevezhető, szokványostól eltérő esetek, ügyek. Tűzvizsgálóként kicsit villamossági szakembernek, gépésznek, akár pszichológusnak is kell lenni, fontos a rekonstruktív gondolkodás, elengedhetetlen a jogszabályi háttér minél szélesebb ismerete. Tűzvizsgálatot ugyan oktatnak szakmai képzéseken, a valódi tudást az élet és a tapasztalat adja.

Csicsely János tűzoltó őrnagy, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakembere lett idén az év tisztje /Fotó: Lehoczky Péter/

– Felelevenítene néhány esetet?

– Egyik szilveszterkor szándékosan felgyújtottak egy áruházat, így próbálták meg eltüntetni a leltárhiányt, az esetet sikerült a rendőrséggel közösen felgöngyölíteni. A járműtüzeket is kihívásnak érzem, mondhatni szedtünk már szét darabokra nemcsak kiégett kis személyautókat, hanem akár nagy kombájnt is, és volt, hogy ennek révén derültek ki gyártói hibák. Szakmailag kihívás volt bizonyítani, hogy egy külföldi hőszigetelő anyag magyar vízszigetelővel keveredve – bizonyos esetekben – magától lángra lobban.

– Gondolom, mind közül mindent visz a békéscsabai István malom, ami tavaly égett le.

– Rengeteg tanulsággal járt az eset. A lehető legmagasabb riasztási fokozatot rendeltük el, egy ekkora épülettűz, épített környezetben, rendkívül összetett feladatot jelent a beavatkozóknak. Részt vettem az oltásban is, majd a tűzvizsgálati eljárásra létrehozott háromfős bizottságban szintén helyet kaptam, azt én vezettem. Az épület méretéből és a körülményekből fakadóan szerteágazó, aprólékos feladat várt ránk. Nem volt kis munka, de főleg a malom nagysága miatt, ám voltak ennél azért bonyolultabb esetek is. Egy-egy tűzvizsgálati eljárásnál szükség van helyszíni szemlére, többek között meg kell nézni, milyen keletkezési okok jöhetnek szóba, ki merre mozgott, van-e kamerafelvétel.

– Hogyan fogadta az Év Tisztje címet, a kitüntetést?

– Hatalmas megtiszteltetés, nyilván jólesik, ha elismerik az ember munkáját. De továbbra is olyan maradok, mint amilyen eddig voltam, a munkát ugyanúgy folytatni kell. Pár éve kutatok a szén-monoxid-mérgezéses esetek kapcsán, egy csapatban dolgozunk egy hatékonyabb jelzőrendszer megalkotásán. Egy készülékről van szó, amit egyszerűen lehetne illeszteni a jelenleg kockázatot rejtő berendezésekhez. Ennek célja, hogy egy-egy mérgezést okozó állapot kialakulását hamarabb észlelje, jelezze; illetve emberi közreműködés nélkül szüntesse meg a veszélyeztető állapotot.

Több mint két évtizede a pályán

Csicsely János tűzoltó őrnagy 1997-ben kezdte pályafutását beosztott tűzoltóként, majd később tűzmegelőzési osztályvezetői feladatokat látott el. Jelenleg a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat állományában teljesít szolgálatot. Mint mondta, példaképének tekinti Szendi Géza nyugállományú tűzoltó ezredest, Békéscsaba korábbi tűzoltóparancsnokát, aki elindította a pályán és akitől sokat tanult. Szabadidejét két fiával tölti, a ház körüli teendők sok elfoglaltsággal járnak.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában