Békés megye

2020.02.01. 08:00

Idén erre figyeljünk, ha pecázni megyünk

Az idei évtől számos horgászrendi változást, módosítást vezetett be a KHESZ a kezelésében lévő horgászvizekre – árulta el hírportálunknak Nemes Attila, a szövetség ügyvezetője.

T. N.

Illusztráció: Shutterstock

Hamarosan véget ér a tavalyi horgászszezon. A 2019-ben kiadott állami jegyek január 31-ig voltak érvényesek, azonban további egy hónapja van a horgásznak arra (február 28-ig), hogy azt leadja ott, ahol megkapta. Az új területi jegyek azonban már kiválthatóak.

– Fontos, hogy ne felejtsék el a horgászattal eltöltött napok számát összeszámolni, illetve a halfogásokat is összesíteni és a napló végébe beleírni, hiszen csak úgy fogadhatóak el a fogási naplók. Aki viszont ezt nem teszi meg vagy nem adja le határidőre, akkor az büntetésre számíthat. A felnőtteknek az alapdíjas okmány így a duplájára emelkedik, a gyermekeknél pedig a mindenkori alapáras összeget kell megfizetniük.

Az állami horgászjegyeknél ez évtől a szövetség területi jegyárait illetően – három esztendő után – emelkedéssel kell számolni. Az állami horgászjegynél évekig 2200 forint volt a felnőttek részére, ez 1100 forinttal drágult, tehát most már 3300 forintba kerül egy alapdíjas, teljes jogú állami horgászokmány. A gyerekek, a 70 év felettiek, illetve a fogyatékossággal élők részére 200 forintról 300-ra emelkedett.

– A tavalyi évben a szövetség a jegyekből befolyt összegek kicsit több mint 60 százalékát haltelepítésekre fordította, mely országosan is kiemelkedő.

Illusztráció: Shutterstock

Az árak emelkedése mellett néhány változás történt a horgászrendet illetően. Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője elmondta, hogy a horgászok napi darabszám korlátozással szabályozott halból kettől vihettek el, ettől az évtől ez háromra emelkedett. A horgászok számára még fontos változás, hogy a 30 centiméteres méretkorlátozás mellett most már kősüllőt is lehet fogni és haza is lehet vinni. Emellett a 70 centiméteres felső fogási korláttal rendelkező csuka, süllő és balin idén már 80 centiméterre lett megemelve. Ez viszont megosztja a horgászokat, hiszen van, aki örül ennek, és van, aki pedig a halvédelem miatt a korábbi szabályozással értett egyet.

– Továbbá ismételten felhívjuk a horgászok figyelmét arra, hogy a vízpartra kivitt bármilyen eredetű hulladékot ne hagyják ott, hanem vigyék haza. Ebbe természetesen beleértjük a különböző horgászkellékeket, plasztik dolgokat, zsinórmaradványokat stb.

A további változásokról, módosításokról a KHESZ oldalán tájékozódhat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában