világűr és az ember

2020.02.17. 14:56

Diákoknak rendeztek könyvtárhasználati versenyt Békéscsabán

Országos könyvtárhasználati versenyt rendeztek diákoknak, a Békés Megyei Könyvtárban, hétfőn. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával megszervezett Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyen 7-10. évfolyamos tanulók mutathatták meg tudásukat.

B. O.

A verseny első része az iskolai könyvtárakban zajlott, a hétfői második fordulóban, azaz az országos írásbeli fordulón több kisebb feladatot kellett a könyvtár, a Galaktika magazin egy száma, és ismeretterjesztő könyvek segítségével megoldani. A megyét képviselő békéscsabai, gyulai és orosházi fiatalokkal Rakonczás Szilvia, a könyvtár igazgatója ismertette a tudnivalókat, majd vezette őket körbe az épületben. Ezt követően a versenyzők az intézmény különböző tereiben oldották meg feladataikat.

A versenyzők egyénileg, a könyvtár egyes részeire elvonulva oldották meg a feladatokat /Fotók: Kiss Zoltán/

Az idei verseny témája a világűr és az ember volt. A 7-8. évfolyamos tanulók ennek értelmében egy robot programjának tesztelésében „vettek részt”, a 9-10. évfolyamosok pedig a nemzetközi űrállomással kerülnek kapcsolatba: ezen feladatok megoldásához kerestek információkat a könyvtárban. Mindezeket értelmezték a fiatalok, majd a megszerzett tudás birtokában a feladat megoldásához használták fel, forrásukra pedig etikusan hivatkozniuk kellett.

A szervezők szerint a jó eredményhez ismerni kell a könyvtárak és a források alapvető jellemzőit, használatuk módját, a katalógusokban és más adatbázisokban való keresést; a minőségi hírek, információk jellemzőit. Ez mind olyan tudás, ami a hatékony tanuláshoz és az önálló, felelős gondolkodáshoz szükséges. Mint megtudtuk, a 2019/2020-as tanévben 51 település 106 iskolája kapcsolódott be a versenybe.

Az iskolai fordulón 828 diák vett részt, többségben vannak a 7. és a 10. évfolyamosok. Az országos írásbeli fordulóra a 828 diákból 246 jutott tovább, a továbbjutók 47 százaléka gimnáziumi képzésben veszt részt, 43 százalékuk általános iskolás, 10 százalékuk pedig a szakképzésből érkezett. A mostani versenyt a döntő követi, ahol a fiataloknak egy miniprojektet kell megoldani könyvtári környezetben, itt már a saját ötleteknek és a kreativitásnak is több szerep jut.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában