Békéscsaba

2020.02.16. 15:22

A cégeket segítik az ipari parkokkal

Több mint 800 millió forintból két helyszínen alakítanak ki egy projekt keretében ipari parkot, iparterületet Békéscsabán: egy 4,6 hektárosat a Kétegyházi úton és egy 15,8 hektárosat a Csanádapácai úton. A beruházásokat az ütemterv szerint várhatóan nyár végén fejezik be.

Licska Balázs

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 818 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat arra, hogy a Kétegyházi és a Csanádapácai úton ipari parkot, iparterületet alakítsanak ki. Mindkét területen ütemterv szerint halad a projekt – mondta dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője.

A Csanádapácai úton befejeződött a gáz-, az ivóvíz- és a szennyvízhálózat kiépítése, utat építettek a közútra való csatlakozással, igaz, a kopóréteg nem készült el teljesen. Már megépültek a tűzivíztározók is. A befejezéséhez közeledik az elektromos energiaellátás és a térvilágítás kiépítése; és hátravan a csapadékvizet elvezető árkok kivitelezése, valamint a teljes területen a kopóréteg aszfaltozása.

Szabó Tamás megmutatta, hogy megépült a tűzivíztározó és a transzformátorállomás is a Csanádapácai úton /Fotó: Kiss Zoltán/

A Kétegyházi úton is hasonlóan áll a beruházás. Az ivóvízhálózat és szennyvízátemelő kiépítése véget ért, mint ahogy teljességében elkészült az útburkolat a közúti csatlakozással teljességében. Jelenleg itt is az elektromos energiaellátás és a térvilágítás kiépítésének befejező munkálatai vannak hátra. A gázvezeték tervei elkészültek, időjárás függvényében elkezdődik a kivitelezés. A csapadékvizet elvezető árkok a terep rendezését követően épülnek ki, ebben az esetben szükséges rácsatlakozni a városi hálózatra, ennek a tervei most készülnek.

A szakember hangsúlyozta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program elsősorban a térségi és helyi gazdaságfejlesztést tűzte ki célul. A feltételek biztosításához, az önkormányzati, üzleti infrastrukturális háttér és szolgáltatások fejlesztésére nyújt támogatást, hogy a helyi vállalkozók megerősödhessenek, a foglalkoztatást pedig bővítsék.

A mostani beruházás közvetve munkahelyeket teremt, segíti a munkaerő-tartalék kiaknázását: az inaktívak és álláskeresők munkába állását, a közfoglalkoztatottak versenyszférában való elhelyezkedését. Mint fogalmazott, a növekvő munkaerőigény helyben tarthatja és visszacsábíthatja a településre a képzett fiatalokat.

– A projekt fizikai befejezését követően az önkormányzat – a döntéstől függően – értékesítené a kijelölt iparterületeket – zárta lapunk kérdésére a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője.

Legkésőbb nyár végére készülnek el

– Noha hivatalosan nyár végére kell befejezni a tavaly tavasszal indult munkálatokat, a tervek szerint azokkal tavasz végére, nyár elejére végeznének – mondta Szabó Tamás, a kivitelező cég, a békéscsabai Galéria Invest Kft. ügyvezetője. Hozzáfűzte, az elmúlt napok rendkívüli időjárása miatt nem dolgoztak a területeken, de erre az időszakra vonatkozóan egyébként is szünetet terveztek, sejtették, hogy nem tudnak majd haladni a munkálatokkal.

Hangsúlyozta, a közel 16 hektáros Csanádapácai úti iparterületen, valamint a csaknem 5 hektáros Kétegyházi úti iparterületen a betelepülni szándékozó cégek, vállalkozások rendelkezésére áll majd minden szükséges infrastruktúra: előbbin például 1100 méternyi, utóbbin 400 méternyi utat építettek, építenek.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában