Talált tárgyak

2020.01.09. 13:50

Vállfát és aranygyűrűt is őriznek az orosházi hivatalban

Kulcsok, távirányítók, bringák, másnak fontos, de elhagyott, elveszített tárgyak keresik gazdájukat. A megtalálók zöme már nem ballag el a hivatalokba, inkább okosmobillal fotóz, majd kattint egyet, kiteszi a világhálóra, megosztásokat remélve, talán a tulajdonos éppen megpillantja elveszített, személyes holmiját. Vagy nem. Mi a helyzet, mi tévők legyünk, ha a veszteségélményt mi szenvedjük el? S mi a teendő, ha mi találunk iratokat, pénzt vagy mások által elveszített tárgyakat, értékeket? Ennek jártunk utána.

Csete Ilona

Az orosházi polgármesteri hivatalban elmondták, a talált tárgyak az egyik földszinti irodában leadhatók ügyfélfogadási időben. A talált tárgyakról, valamint az eljárás rendjéről törvény rendelkezik. A jogszabály szerint a találónak kötelező a talált dolgot visszaszolgáltatni az elvesztőjének nyolc napon belül, vagy ha ez nem megoldható, akkor a területileg illetékes jegyzőnek átadni.

A megtalálónak kötelezően nyilatkozatot kell tennie, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. Ha az átadott tárgy átvételére jogosult személye megállapítható, akkor a jegyző késedelem nélkül átadja a jogosultnak. Ha nem megállapítható, akkor három hónapig megőrzi, majd a találónak kiadja – feltéve, hogy jelezte, igényt tart majd rá. A találónak nem lesz tulajdonszerzése a három hónapot követően, mivel a tárgyat egy éven át meg kell őriznie az állagának sérelme nélkül, ugyanis ez idő alatt még jelentkezhet a jegyzőnél az eredeti tulajdonosa. A jegyző a talált dolgokat árverésen értékesítheti, ha a megtaláló nem tartott rá igényt. Az ebből befolyt összeg az államot illeti meg. Általában egy évben egy alkalommal hirdetik meg a lejárt őrzési idejű talált tárgyak árverését.

Az orosházi polgármesteri hivatal közterület-felügyelői is találtak már bicikliket /A szerző felvétele/

Az oroshaza.hu oldalon leltünk rá arra a listára, ahol fotóval illusztrálják, mit és hol találtak az eltelt egy évben. A felsorolás hosszú, s szerepel rajta az arany színű kerékpártól kezdve a telefonokon és a vállfákon keresztül a fényképezőgépig sok-sok tárgy. Sőt, egy becsületes megtaláló még egy aranygyűrűt is leadott.

A rendőrségre is bevisznek ezt-azt, de ők nem őriznek semmit. Ha iratról van szó, értesítik a tulajdonost. Ha bármi más, azt a jegyzőhöz továbbítják, mert a talált tárgyak őrzéséről ő gondoskodik a fentiek szerint.

Minden évben milliókat felejtenek a vonatokon az utasok

Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet, ha tömegközlekedésen, például vonaton felejti valaki az értékét. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság munkatársától megtudtuk, 2019-ben összesen több millió forintot felejtettek utasok a vonatokon. Azokról az összegekről, amelyeket visszajuttatnak a tulajdonoshoz, a vasúttársaság nem vezet összesített nyilvántartást. 2019-ben a legnagyobb ilyen tétel közel 350 ezer forint volt.

Azok az összegek, melyeket az utasok nem keresnek, vagy amiatt nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem beazonosítható, a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján a Magyar Államhoz kerülnek. 2019 októberéig összesen közel 1 millió forinttal és 180 euróval történt így. A pénztárcák mellett legtöbbször ruhanemű, táskák, bőröndök, iratok, eser­nyők, elektronikai eszközök (mobil, laptop, fényképezőgép) maradnak a vonatokon, de találtak már ott felejtett nagyméretű hangszereket (például gitárt és csellót), babakocsit, kerékpárt, hegesztőkészüléket is. Az esetek nagyobb százalékában a tulajdonosok jelentkeznek elhagyott értékeikért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában