Egészségügy

2020.01.24. 19:39

Negyedmilliárd forintból újult meg a szakrendelő Mezőkovácsházán

Több mint 242 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vis Medica Egészségügyi Kft. járóbeteg-szakellátó szolgáltatások fejlesztése Mezőkovácsházán. Dr. Spiák Ibolya igazgató-főorvos örömének adott hangot, hogy birtokukba vehetik a fizikoterápiás épületet, nagy értékű, korszerű diagnosztikai eszközökkel dolgozhatnak a jövőben. A fejlesztést pénteken adták át.

Csete Ilona

Fotó: LP6DMK2

A projekt keretében megtörtént a Hősök tere 6. szám alatti épület korszerűsítése, az Alkotmány utcai rendelőintézet eszközeinek modernizációja és cseréje, hogy biztosítva legyen az emelt szintű szakellátás elérhetősége. A Gyógyító erő az egészségesebb élethez – járóbeteg szolgáltatások fejlesztése című projekt pénteki záró eseményére hivatalos volt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese is. Rétvári Bence régi ismerőseként üdvözölte vendéglátóját.

Dr. Spiák Ibolya, dr. Kovács József és Rétvári Bence (képünk előterében) megtekintették a fejlesztéseket /Fotó: Lehoczky Péter/

– Dr. Spiák Ibolyával mindketten országgyűlési képviselők voltunk. Mindig aktív, lelkes szakembernek ismertem meg. Ezen a környéken élő 32 ezer ember látja ennek most a hasznát – utalt munkakapcsolatukra a politikus, majd az egészségügyben a kormányzat szándékairól beszélt, arról, hogy bárhova szülessenek az emberek, egyenlő esélyeik legyenek az ellátásra.

Az államtitkár számokat is sorolt az átadón: országosan ötvennégy rendelő újult meg, huszonhárom új épült, hogy közelebb vigyék az emberekhez az ellátást. Százhét mentőállomást korszerűsítettek és harmincnégyet építettek. Az orvosutánpótlásról elmondta, örömteli, hogy míg 2010-ben 4489, addig tavaly már 6113 fiatal kezdte meg felsőfokú tanulmányait ezen a szakterületen. Elmondta, hogy az egészségügyi kassza 2010-hez képest 270 milliárd forinttal nőtt, a háziorvosi praxisok finanszírozása megduplázódott, a kórházakra 770 milliárd forintnyi többlet jut.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő kifejtette,1972 óta van rálátása a megyei egészségügyre. Ismerve a kft. igazgató-főorvosát kijelentette, itt mindig jó döntések születtek az elmúlt évtizedekben.

Hátrányos helyzetű térség a mezőkovácsházi. Ennek ellenére lehet mire büszkének lenni – ezt már Csepreghy Elemér polgármester fogalmazta meg, majd ő is a számokról szólt.

– A rendelőintézet épülete több mint negyvenéves. Huszonegy féle szakellátás biztosítja az egészségünket. A Vis Medica Kft. 1995 óta látja el a szakellátási feladatokat. Az utóbbi tíz évben a fejlesztések értéke meghaladja az egymilliárd forintot – mondta a városvezető. Beszélt arról is, hogy az önkormányzat milyen egészségügyi fejlesztéseket valósított meg: mentőállomás, orvosi ügyelet, fogorvosi, védőnői, háziorvosi épületek felújítása. A város ezekkel a magas szintű szolgáltatásokkal is erősíti körzetközponti szerepét.

Mindenkinek saját készüléke van

Az EU-s forrásból megvalósult rekonstrukciós munkálatok kiterjedtek a fizikoterápiás épület fűtéskorszerűsítésre, a homlokzati nyílászárók cseréjére, a homlokzat és födém hőszigetelésére, akadálymentes rámpa építésére és akadálymentes vizesblokkok kialakítására, a belső falburkolatok felújítására. Az új eszközök által hatékonyabbá válik majd a fül-orr-gégészet, a kardiológia, az echocardiographia, a fizikoterápia, a szemészet, a hasi ultrahang, a sebészet, a nőgyógyászati és nőgyógyászati UH, valamint a CTG-szakrendelésen és a nappali kórház szakrendelésein dolgozó szakemberek munkája.

– Nagy utat tettünk meg idáig – fogalmazott visszatekintésében dr. Spiák Ibolya. Volt idő, amikor egyetlen ultrahangkészüléken osztoztak az orvosok. Most minden szakrendelés minden szakorvosa saját szakmájára specializált gépet kapott. Emlékeztetett, az ebben a hátrányos helyzetű kistérségben élők egészségügyi mutatói rosszabbak az országos átlagnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában