Gyula

2020.01.25. 19:36

Nappal meleget, éjjel menedéket kapnak a hajléktalanok

A hideg idő beállta óta folyamatosan telt házzal működnek az Ökumenikus Segélyszervezet gyulai Szociális és Fejlesztő Központjának intézményei, a nappali melegedő, az éjjeli menedék és az átmeneti szálló. A szervezet emellett utcai segítő szolgálatot is üzemeltet, illetve minden nap egy-egy tál meleg étellel várják a nehéz helyzetben élőket a népkonyhán.

Papp Gábor

A népkonyhán minden nap meleg ebéddel is segítenek és kikapcsolódásra is van mód

Fotó: LP6DMK2

Irén és István élete a gyulai átmeneti szállón kapcsolódott össze. A pincérként dolgozó asszony agyvérzést kapott, beszélni is újra kellett tanulnia, munkáját nem folytathatta, kicsúszott a lába alól a talaj. István sok viszontagságon keresztül jutott nehéz helyzetbe, majd mindketten 2016-ban kerültek be a gyulai intézménybe. Sorsuk hamarosan egybefonódott, egy pár lettek.

– Magunk sem gondoltuk volna, hogy itt fogunk társra találni – mesélték hírportálunknak. Ők ketten egy szobában laknak az átmeneti szállón, sokat beszélgetnek, rádión vagy telefonon keresztül zenét hallgatnak, igyekeznek megbecsülni egymást, társaikat és a körülményeket.

– Nagyon fontos, hogy értékeljük, amink van – ecsetelte a férfi, aki elárulta, hogy hosszabb távon szeretnének kiköltözni a szállóból.

Kerekes Gizella, a szociális és fejlesztő központ vezetője elmondta, intézményük több szolgáltatást is üzemeltet a településen.

A népkonyhán minden nap meleg ebéddel is segítenek és kikapcsolódásra is van mód

Kistérségi, gyulai, eleki, kétegyházi és lőkösházi szinten az éjjeli menedéket és nappali melegedőt, a gyulai önkormányzattal együttműködve az átmeneti szállót, az utcai szociális munkát, valamint a népkonyhát működtetik. A nappali melegedő 8 és 18 óra között várja a rászorulókat, az éjjeli menedék 18 és reggel 8 óra között. Az átmeneti szállót minimális térítési díj mellett használhatják a nehéz helyzetbe került emberek, számukra 2–4 ágyas szobák állnak rendelkezésre.

A népkonyhán minden délben meleg ételt kínálnak, kedden például húsgombócos, paradicsomos káposzta került az asztalokra. A nappali melegedőn reggelivel is segítenek, illetve azokat, akik betérnek hozzájuk, konzervvel és tartós élelmiszerrel is tudják támogatni.

Az utcai szociális munkások délután két órától este tíz óráig járják a várost, a bel- és külterületeket egyaránt. Vannak, akik semmilyen körülmények között nem szívesen hagyják el otthonukat, még akkor sem, ha nincs fűtésük vagy ha a körülmények teljesen alkalmatlanok. Rájuk és az utcán tartózkodókra is odafigyelnek, forró tea, forró leves is mindig van náluk. Az önkormányzat szociális osztályával és a családsegítővel együttműködnek ezen a téren is. Tavaly így, közösen sikerült egy lebontás előtt álló ház lakóját rábírni, hogy még időben költözzön ki a veszélyes ingatlanból.

A központ folyamatosan igyekszik egyre jobb körülményeket biztosítani a rászorulóknak. Az elmúlt években számos fejlesztést valósítottak meg. A közelmúltban pályázati támogatásból, illetve cégek és magánszemélyek adományaiból az éjjeli menedéket korszerűsítették a vezetékrendszertől a burkolatokig. Már csak az átmeneti szálló felújítása van hátra, aminek megvalósítását idén tervezik.

Fotók: Lehoczky Péter

 

Tallérrendszer dán mintára

Kerekes Gizella kérdésünkre szólt arról, hogy az elmúlt időszakban alaposan megváltozott az átmeneti szálló lakóinak összetétele. Sokkal több az idős, illetve az egészségügyi problémákkal küzdő ember, mint fél évtizeddel ezelőtt. S bár közmunkásként vagy alkalmi munkásként többen dolgoznak gondozottaik közül, éppen az említett elöregedés és a betegségek miatt a keresők aránya csökken. A hajléktalanok visszaintegrálása a társadalomba sokkal bonyolultabb, összetettebb folyamat, mint korábban.

A központ munkatársai dán mintára bevezették az úgynevezett tallérrendszert intézményeikben. Ez azt jelenti, hogy ha valaki feladatot vállal, például kitakarítja az éjjeli menedéket, tallérokat kap cserébe. Azok pedig egy bizonyos mennyiség összegyűjtése után beválthatók a csokoládétól a kispárnán át a kávéfőzőig sok mindenre.

– Ezzel is szeretnénk a lakók, a hozzánk fordulók aktivitását erősíteni. Nagyon gyakran kifejezetten jó a fogadtatása a kezdeményezésnek – tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában