határsértők

2020.01.13. 11:20

Megyénkben is jelentősen megnőtt a zöldhatár forgalma

Jelentősen nőtt az elmúlt hónapokban a magyar–román határt illegálisan átlépők száma, a külföldiek között több nemzet képviselői megtalálhatók. A magyar rendőrök mindegyik határsértőt átadták a román hatóság munkatársainak.

Hírlap-összeállítás

Forrás: police.hu

Amíg 2018-ban 37, addig 2019-ben 165 határsértőt tartóztattak fel Békés megyében a rendőrök – derült ki a police.hu oldalon közölt adatokból. A tavalyi számot igencsak megdobta az, hogy novemberben 25-en, decemberben pedig 69-en lépték át illegálisan a magyar–román határt. Érdekes az is, hogy míg tavaly januárban 29-en érkeztek nem a jogszabályoknak megfelelően Békés megyébe, idén január 12-ig ez a szám a 70-et is meghaladta.

Nemrég Dombegyház környékén huszonnégy határsértőt tartóztattak fel a szolgálatot ellátó rendőrök /Fotó: police.hu/

A rendőrségen megosztották, a határsértők többek között afgán, albán, algériai, bangladesi, etióp, indiai, iraki, iráni, libanoni, líbiai, marokkói, nigériai, pakisztáni, palesztin, Srí Lanka-i, szír, török, tunéziai, ugandai állampolgárnak vallották magukat. A befelé irányuló tiltott határátlépések a Békés megyei határszakasz Gyula város, valamint a Békés és Csongrád megye határa közötti részén fordulnak elő. Néhány esetben lakossági bejelentés vagy polgárőrök jelzése alapján sikerült megtalálni és elfogni a határsértőket. Az eljárások azzal zárulnak, hogy az érintetteket átadják a román hatóság munkatársainak.

Az országos rendőr-főkapitány 2019. szeptember 7-én 0 órától 2020. március 6-án 24 óráig Békés, valamint Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében. Kockázatelemzésük alapján a tiltott határátlépést elkövetők megjelenésével folyamatosan számolnak. A határellenőrzést és a szolgálatot a schengeni kritériumoknak megfelelően, továbbá az aktuális határrendészeti-operatív helyzethez igazítottan tervezik és szervezik.

A dombegyháziak, ha látnak valamit, jelzik. Polgárőreik is igen aktívak, ráadásul ők az Országos Polgárőr Szövetség határvédelmi tagozatának tagjai is.

– Ez a tagozat Mórahalmon alakult, a kezdetek óta tagjai vagyunk. Jelenlétünk a településen, a külterületen és a határ mentén folyamatos – tudtuk meg vezetőjüktől, Megyeri Andrástól. Amikor szolgálatba indulnak, a battonyai határrendészettel egyeztetnek, hol számítanak rájuk. Tagjaik sorában van öt olyan polgárőr, aki hivatásos egyenruhás, és szabadidejében is áldoz időt a helyi közbiztonság fenntartására. A dombegyházi polgárőrök egy terepjáróval és egy személygépkocsival, éjjellátó készülékekkel, távcsövekkel felszerelten indulnak szolgálatba.

Erősített szolgálatot látnak el

– Tapasztalataink szerint a migrációs helyzet egyre fokozódik a határoknál – nyilatkozta Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnöke. Mint mondta, egyre többen érkeznek Románia és Szerbia irányából hazánkba.

Emlékeztetett arra, hogy Battonya és Dombegyház térségében is állítottak elő határsértőket a rendőrök. Ennek kapcsán kiemelte: előfordult olyan eset, amikor a polgárőr vette észre a határsértőket. Gyarmati Sándor szólt arról is, hogy a megyében Turcsány István, a Mezőhegyesi Polgárőr Egyesület elnöke a határvédelmi tagozat vezetője.

– Polgárőreink erősített szolgálatot látnak el a határok környékén – ecsetelte. – Kiemelten ellenőrizzük a buszmegállók és a vasútállomások környékét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában