Galériával

2020.01.12. 12:13

Meghatározó évtizeden van túl Gyula városa

A hagyományosnak számító újévi fogadáson köszöntötte dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a város polgárait szombaton délután. A polgármesteri hivatal zsúfolásig megtelt dísztermében a városvezető értékelte az elmúlt évet, és a Sikeres Gyulai címek is gazdára találtak.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

Az elmúlt évtized utolsó esztendeje meghatározó volt a város jövője szempontjából, egyben méltó befejezése is volt a 2010-es éveknek – fogalmazott dr. Görgényi Ernő, aki elmondta: az említett évtizedre városépítő korszakként tekinthetnek a helyiek. Ennek kapcsán kitért az AquaPalota; a családi élményfürdő építésére, a gyulai húsipar újjászervezésére, a Gyulahús Kft. szakmai sikereire, az Almásy-kastély fejlesztésére, a Göndöcs-kert, benne a Vigadó, a Kohán Képtár és a művelődési központ megújítására.

- Elkészült az M44-es első szakasza, amelynek jelentősége óriási – tette hozzá. Szólt arról is, hogy ilyen előzmények után 2019-ben a gyulai polgárok – önkormányzati választásokon magasnak számító részvétellel – egyértelműen kifejezésre juttatták, hogy az elmúlt 9 év városépítő munkájának folytatására szavaznak.

Ezután hangsúlyozta, a fásítás és a virágosítás politikai rendszerektől függetlenül a gyulai várospolitika szerves része, amely a közösség támogatását élvezi.

- A jövő egyik legfontosabb feladata, hogy ezt az értéket megóvjuk és tovább fejlesszük – folytatta a gondolatot. – Az elmúlt évtizedben is évről évre gyarapítottuk városunk növényállományát, növeltük zöldfelületeit, és öntözőrendszereket építettünk ki. Csak tavaly 734 fát ültettünk el a gyulai utcákon és tereken. Dr. Görgényi Ernő beszámolt az elmúlt évek erdősítéséről, illetve annak jelentőségéről. Mint megtudtuk, a képviselő-testület döntése értelmében az Eleki út melletti szennyvíztelep területén az idén 3,5 hektár tölgyes erdőt telepítenek, valamint a Kálvária-domb mögötti 29,5 hektáros önkormányzati területen a következő években újabb erdőket ültetnek. A környezettudatos városfejlesztésről szólva részletesen ismertette az elmúlt évek számos energetikai korszerűsítését, aminek elismeréseként tavaly a Parlamentben vette át a polgármester az Energiahatékony Önkormányzat díjat. Turisztikai téren is tovább erősödött a város: 2019-ben megvalósították a Szent Miklós Park rehabilitációját, elkezdődött az Almásy-kastély kiskastély-szárnyának rekonstrukciója, elkészült a Gyula–Városerdő kerékpárút.

- A fejlődés nem áll meg, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán Gyulán jelentette be az ősszel, hogy a Gyulai Várfürdő további fejlesztésére 2,5 milliárd forint támogatást biztosítanak – húzta alá.

Emellett szinte valamennyi gyulai szálloda megújult, számos siker, eredmény jellemezte az ágazatot.

A polgármester szólt a városban megvalósult számtalan fejlesztésről. Beszéde következő részének homlokterében a gazdasági folyamatok elemezése foglalt helyet, aminek egyik középpontjában a gyulai Airbus gyár építése állt.

Átadták az elismeréseket

Az újévi fogadáson adták át a Sikeres Gyulai címeket. A kitüntetést átvehette Tövisháti József kosárlabda edző, majd Werner György épületüveges- díszmű üvegező mester – aki évszázados hagyománnyal rendelkező üveges kisiparos dinasztia leszármazottjaként folytatja Gyulán a foglalkozást. Sikeres Gyulai cím elismerésben részesült Lobó-Szalóky Lázár, énekes, dalszerző, zenész, menedzser, a Dirty Slippers frontembere.

Ugyancsak ezt az elismerést érdemelte ki a Hotel Gyula Kft., amit a cég részéről Havas István és ifj. Havas István vette át. Sikeres Gyulai címmel ismerték el a Japánkert Barátok Köre Egyesületet, a szervezet részéről dr. Bartóki Lászlónak és dr. Bartókiné Szilágyi Nikolettának adta át dr. Görgényi Ernő a díjat. Sikeres Gyulai diák cím elismerésben részesült Kopcsák Róbert, a Bay Zoltán Ösztöndíj pályázat legeredményesebb tanulója.

A program második felében koncertet adott a Gyulai Royal Dixieland Band, majd állófogadás következett, ahol dr. Kovács József országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában