Ünnepség - galériával

2020.01.19. 15:20

Megemlékeztek a német nemzetiség elüldözéséről Eleken

A Magyarországi Németek Elhurcolásának és Elűzetésének Emléknapja alkalmából rendeztek emlékünnepséget vasárnap, a településen. Az Eleki Németek Egyesülete és az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat megemlékező műsort és koszorúzást szervezett, majd az eleki római katolikus templomban szentmisét tartottak az elhurcoltak tiszteletére.

B. O.

Forrás: Lehoczky Péter

Fotó: LP6DMK2

Az eseményt a városból kitelepített német nemzetiségű lakosság emlékét megőrző kiűzetési szoborkompozíciónál tartották. Itt elsőként az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szólt a résztvevőkhöz. Wittmann László hangsúlyozta, az események a települést és annak lakóit súlyosan érintették, majd felidézte, tavaly Elek volt az országos központi ünnepség helyszíne. Ezt követően Szelezsán György polgármester tekintett vissza a történtekre, majd az elhurcoltakról beszélt. Úgy fogalmazott, akkor tudja a város méltóképpen megőrizni az emléküket, és a városra hagyott értékeiket, ha megóvják azokat, vigyáznak rájuk, és így adják át a jövő nemzedékének.

A megjelentek a németek kiűzetésének emlékére állított szoborcsoport előtt helyezték el koszorúikat /Fotó: Imre György/

A beszédek után egy emlékező műsor hangzott el, melyben szemléletesen idézték fel az elűzött helyiekkel történteket. Az elhangzottak szerint az elekieket a Szovjetunióba, többségében Ukrajnába hurcolták kényszermunkára, ahol többek közt gyárakat építettek újjá, kézzel ástak fel végtelen szántóföldeket és bányákban dolgoztak.

A történeti visszatekintést koszorúzás követte, az emlékmű többfigurás szoborkompozíciójánál. Többek közt a térség országgyűlési képviselője, a megyei önkormányzat, a települési önkormányzat tagjai, a megyében működő német nemzetiségi önkormányzatok, a helyi egyéb nemzetiségi önkormányzatok, valamint az intézmények képviselői és a megemlékezők helyezték el koszorúikat.

Az esemény zárásaként a megjelentek átvonultak a szomszédos római katolikus Sarlós Boldogasszony templomba, ahol egy megemlékező szentmisét mutattak be, az áldozatok tiszteletére. A misét követően a katolikus plébánia közösségi házában tartottak a szervezők egy megvendégelést, és beszélgetést az emlékezésen részt vevők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában