magyar kultúra napja

2020.01.22. 19:22

Két megyei közintézmény kapott minősített címet

Szerdán, a magyar kultúra napján rendezett budapesti ünnepségen Minősített Könyvtári címet kapott az orosházi Justh Zsigmond Könyvtár és Minősített Közművelődési Intézmény Címet vehette át a vésztői Sinka István Művelődési Központ

mti

A magyar kultúra napja alkalmából az ünnepségen Minősített Közművelődési Intézmény Címet vett át Fekete Péter államtitkártól a vésztői Sinka István Művelődési Központ, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Kft., az Agóra Veszprém Kulturális Központ, a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház, a Felsőtárkányi Művelődési Ház, a Fóti Közművelődési és Közgyűjteményi Központ, Vörösmarty Művelődési Ház, Népfőiskola és Városi Könyvtár, valamint a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár.

Minősített Könyvtári címet vehetett át az orosházi Justh Zsigmond Könyvtár, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár, a pécsi Csorba Győző Könyvtár, a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár, a szekszárdi Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár és a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár. A Könyvtári Minőségi Díjat a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár kapta.

A díszünnepségen a Himnuszt, Erkel Ferenc művét a zeneszerző által készített eredeti hangszerelésében mutatták be, amely a mai – Dohnányi által feldolgozott – változatnál puritánabb, ugyanakkor a reformkorra jellemző verbunkos stílusjegyekkel bír. Az először az ünnepségen felvételről bejátszott verziót a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Magyar Állami Operaház Énekkara adta elő, Somogyváry Ákos, Erkel Ferenc szépunokája vezényletével. A gálaműsor részeként levetítették a tavaly elhunyt Kossuth Nagydíjas alkotó, Sára Sándor Vízkereszt című, 1967-ben készült dokumentumfilmjét.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában