Békés megye

2020.01.21. 19:50

A karajt magasabb áron is megveszik

A sertéshúsért több mint 20 százalékkal többet kell fizetniük a fogyasztóknak, mint egy évvel ezelőtt. Az élelmiszerek közül ennek az ára nőtt a legjobban. Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány távol-keleti terjedése miatt további emelkedésre lehet számítani az év hátralévő részében. Kínában például az állomány jelentős részét leölték, az európai beszállítók így drágábban tudják eladni ott a sertéshúst. Ez kihat a magyar, ezen belül a Békés megyei felvásárlási, valamint fogyasztói árakra is.

Nyemcsok László

Sebestyén Antal hentes csabai üzletében is a sertéshúst választják a legtöbben /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

Sertéshúst ilyen drágán még sosem vásárolt külföldről a hazai húsipar, az import kilónkénti ára közelíti a 600 forintot. Mindez a Békés megyei élősertés-átvételi árak emelkedéséhez is hozzájárul. Mivel megyénkben sertéshúst vásárolnak a legtöbben, az áremelkedést megérzik pénztárcájukon a vevők.

Amikor csütörtökön Ottlakán György gyulai hentes üzletében töltöttünk egy órát, tapasztalhattuk a vásárlói szokásokat, reakciókat. Molnár Zoltán feleségével érkezett a boltba, és kocsonyának való sertésköröm, -farok, bőr és bőrös hús került a mérlegre. A több kiló alapanyagért mindössze 2500 forintot fizettek. Nagyjából annyit, mintha bő egy kiló, csont nélküli karajt vásároltak volna.

– Sokaknál csak vasárnap jön össze a család, és ilyenkor a legnépszerűbb a rántott hús – ecsetelte Ottlakán György. – Az áremelkedés miatt valamennyivel kevesebbet vásárolnak az emberek, de a karajból nem engednek.

Sebestyén Antal hentes csabai üzletében is a sertéshúst választják a legtöbben /Fotó: Imre György/

Ottlakán György kitért arra, téli sláger még a kolbászhús. Egyre többen nem disznót vágnak, hanem csak kolbászt készítenek. A többi „sertésalkatrészt” vagy nem kedveli a család, vagy nem tudják hol tárolni. Aki szereti a húsos szalonnát, az nyers császárt vesz, előkészíti, majd elviszi a füstre, és ebből kolozsvári szalonnája lesz, egész évre. Ami még közkedvelt, az a kolbászhússal töltött karaj.

Sebestyén Antal, Békéscsabán húsboltot üzemeltető hentes elmondta, többféle húst árusít, de nála is a sertés a legkeresettebb. Ha valamennyivel drágább is az élő és a félsertés átvételi ára miatt a pultban lévő portéka, ezt viszik. A henteseknek egy dolguk van, mindenben megfelelni a vásárlók igényeinek, vagyis beszerezni, előállítani azokat a termékeket, amikre kereslet van.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte, a sertéstartás nagy hagyományokkal rendelkezik Békésben, így nem véletlen, hogy ez a legkedveltebb húsfajta. Hozzátette, hiába próbálnak néhányan másmilyen jószág húsából is kolbászt készíteni, a két mázsa feletti, érett húsú, Békés megyei takarmánnyal etetett hízó erre a legmegfelelőbb.

Pallér Vilmos Szabadkí­gyóson készít kolbászt, és vásárolja ehhez a hízót. Elmondta­, először jól megnézi minden porcikáját a jószágnak. ­Ebből már látja, hogy mennyi kolbász várható belőle, érdemes-e húsvéti sonkát meghagyni vagy inkább több zsírt lehet kihozni. Ahogy ­Vilmos fogalmazott, a koca húsa a ­legjobb kolbásznak. Ami még ennél is fontosabb, minél több szál lógjon a kamrában.

A baromfiért nem kérnek többet, de emelkedés várható

Forgács Tivadar, a békéscsabai Baromfikuckó kereskedelmi ügyintézője elmondta, az általuk árusított termékek ára nem emelkedett. Ugyanakkor már vannak jelzések arról, hogy a csirke- és más baromfihús sem tartja magát sokáig az áraknál.

– Csak magyar terméket árusítunk, és ezt értékelik a vásárlók – emelte ki Forgács Tivadar. – Benne van a pakliban, hogy a sertéshús emelkedése magával húzza a baromfit is, de egyelőre olyan áron jutunk hozzá a beszállítóktól a portékához, mint eddig.

A kereskedelmi ügyintéző kitért arra, az évszakoknak nincs akkora jelentőségük a baromfihús-fogyasztásnál, mint a sertésnél. Természetesen az elmúlt év utolsó három hónapja nagyobb kereslettel járt, de január elejétől sem csökkent jelentősen a forgalmuk. Ahogy Forgács Tivadar fogalmazott: enni kell, és a húsoknál erre a csirkehús az egyik legüdvözítőbb megoldás.

Főként azért, mert a mellfilé 1300–1600 forintos kilónkénti áránál jóval olcsóbb például a 680 forintos máj vagy a 210 forintos far-hát, amit levesnek és sütni is visznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában