Békés megye

2019.12.04. 17:30

Több lisztet adtak össze idén a gazdák

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program évek óta a magyarok összetartozását erősíti. A rekordnagyságú megyénkbeli búzafelajánlás – összesen 42 tonna – idén is igazolta, hogy a gazdák szolidárisak a rászorulókkal. Legyen bármilyen is a termésük, a jótékonyságuk szívből jön. Vallják, ha adnak egy szelet kenyeret, azzal nem kevesebbek, hanem többek lesznek.

Nyemcsok László

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) küldöttgyűlésének keretében adták át az idei, megyei kedvezményezett szervezetek képviselőinek a Magyarok Kenyere program adományáról szóló emléklapot. Minden civil szervezet legalább 900 kilogramm lisztben részesült, részesül. Dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) országos alelnöke kiemelte, ez az akció a gazdatársadalomban példaadás és példamutatás. – A kenyér a szorgalmas, hozzáértő gazdák munkájának gyümölcse – hangsúlyozta dr. Kulcsár László.

Dr. Kulcsár László és Farkas Sándor adta át a lisztadományról szóló emléklapot Kovácsné Czeglédi Mária Tündének, a füzesgyarmati Margaréta Családos Egyesület elnökének is /Fotó: NAK/

– Akik idén is megtermelték a kenyérgabonát, amiből aztán elkészülhetett az új kenyér. A gazdák kiszolgáltatottak az időjárás viszontagságainak. Akik ugyanakkor az élethelyzetük miatt kiszolgáltatottak, azoknak segítenek az agráriumban dolgozók. Vallják, ha adnak egy szelet kenyeret, azzal nem kevesebbek, hanem többek lesznek. A magyarság szolidáris, lehajol az elesettekhez, segít nekik. A program fontos üzenete a Kárpát-medence gazdatársadalmának összetartozása.

Az idei évben minden eddiginél több búzaadomány gyűlt össze a négy gyűjtőponton: Orosházán, Dombegyházon, Kondoroson és Dévaványán. Ebben az évben is a kondorosi gyűjtőpont volt a legeredményesebb a több mint 15 tonna búzafelajánlással. A felajánlott kenyérgabonát az Agromolnár Kft. tótkomlósi üzemében őrölték meg. A lisztet húszkilós zsákokban szállították, szállítják ki az adományozás helyszínére, és a megye mind a kilenc járásába jut a lisztből a civil szervezetek révén.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára kiemelte, Békés megye gazdatársadalma élen jár abban, hogy kezet nyújtson azoknak, akik rászorulnak a segítségre a határon innen és túl.

Minden évben új élet születik a földeken

Lisztadományban részesült idén a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ, az Élet Másokért Egyesület (Gyomaendrőd), a Gyulai Kistérségi Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye, a Mezőkovácsházi Humán Szolgáltató Központ, az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata, a Biharugrai Településfejlesztő Egyesület, a Szarvasi Családi és Gyermekjóléti Központ, a Margaréta Családos Egyesület (Füzesgyarmat), a Mezőhegyesi Szakképzésért Alapítvány, a József Attila Általános Iskola Gyermekeiért Alapítvány, valamint a Kondorosi Nagycsaládosok Egyesülete.

– Öröm egy ilyen gazdatársadalom érdekeit képviselni, segíteni őket, velük együtt dolgozni – emelte ki dr. Kulcsár László. – Az agrárkamara Békés megyei szervezetének vezetése, munkatársai a legjobb tudásuk, szakértelmük szerint igyekeznek mindent megtenni azért, hogy térségünk továbbra is az ország éléskamrája legyen. Köszönet illet mindenkit, aki azért dolgozik, hogy új élet szülessen évente a földeken és jószágok nőjenek fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában