Békéscsaba

2019.12.21. 15:29

Igazi vagy műfenyő: melyikkel kíméljük a környezetünket?

A szakértők szerint élő fenyőt venni a legtöbb esetben környezettudatosabb döntés, mint műfenyőt választani. Ugyanis a műfenyő a vágottal szemben környezeti szempontból akkor válik egyenértékűvé, ha azt legalább 20 éven át használjuk. De a gyártásából és szállításából adódó üvegházhatású gázok kibocsátása még így is háromszor magasabb, mint ha minden évben új vágott fenyőt díszítenénk.

Vágvölgyi Nóra, Vásári Erzsébet

Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa hírportálunkank elmondta, az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a műfenyők, ugyanis sokan azt hiszik, hogy ezzel megkímélik a fenyőfákat a kivágástól. – Ez viszont nem teljesen igaz, mivel Magyarországon a karácsonyfának árusított fenyők nem természetes erdőkből származnak, hanem kifejezetten erre a célra telepített ültetvényekről – ismertette. Vagyis ezeket a fákat azért ültetik, hogy néhány éven belül kivágják.

Mint mondja, a karácsonyi fenyőfa termesztésének is van környezetterhelése, akárcsak a műfenyő előállításának. Viszont nemzetközi kutatások arra mutattak rá, hogy ha egy műfenyő teljes életciklusát figyelembe vesszük, (az előállítást, a szállítást – amely többnyire ázsiai országokból történik – és a hulladékkezelést), akkor több mint 20 évig kellene használnunk, ahhoz, hogy egy élő fenyőfa termesztésének ökolábnyomával legyen egyenértékű. A gyakorlatban azonban ez ritkán fordul elő, ugyanis sokkal hamarabb lecserélik a fogyasztók a műfenyőt, vagy azért, mert megunták és szebbet szeretnének, vagy mert a gyenge minőség miatt tönkremegy.

Fotó: MTI

– De vannak valóban környezetbarát megoldások is. Az interneten rengeteg alternatív és kreatív ötletet találunk „fenyőfa-imitációra”, de ha ragaszkodunk a fenyőillathoz, az is jó megoldás lehet, ha egy fenyőággal díszítjük az otthonunkat karácsonykor – hívta fel a figyelmet Andacs Noémi.

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember is megerősítette, hogy a fenyőkivágás csak azokon a területeken okozhat gondot, ahol fenyőerdők vannak. – A mi viszonyaink között az erre a célra termelt fa, akárcsak a vágott virág vagy a búza, kukorica, haszonnövény, amit az ünnepekre szántak. Természetvédelmi szempontból ezek a fenyőfa-telepítések nem adnak élőhelyet a vadon élő állat- és növényvilágnak, mert egy viszonylag rövid vágásfordulójú növénykultúra.

Néhány évig ott van, kivágják és újat ültetnek a helyére. Így nem alakulhat ki természetes jellegű életközösség, vagyis ártani sem árthatunk az élővilágnak – fogalmazott a szakember. Egyúttal kiemelte, ha a vágott fenyő mellett döntünk, akkor nem használunk műanyagot, amely a kőolaj-kitermelés egyik mozgatója, és rendkívül környezetszennyező, ráadásul nyomokban a világ végezetéig meg fog maradni.

Ugyanakkor környezetbarátként arra hívta fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül kell a fenyőhöz ragaszkodnunk, sok kreatív ötletet lehet találni a helyettesítésére. – A vállfától kezdve a tornacipőn át a fahasábokig nagyon sokfélét láttam már. Gyerekkoromban nagyapám például, mivel sajnálta kivágni a fenyőfát, inkább elvett nagyanyámtól egy rossz seprűnyelet, lyukakat furkált bele, amibe gallyakat szurkált. A fa a helyén maradt, a felhasznált gallyak idővel egyébként is leszáradtak volna, de így az ünnepek végeztével a sparheltből adtak meleget a családnak – emlékezett vissza.

Szakértők szerint vágott fenyőt választani környezetkímélőbb megoldás /Illusztráció: Shutterstock/

Trend lett a kézműves dekoráció

Hevesi Krisztina lakberendező elmondta, a mai környezettudatos világban egyre nagyobb teret hódítanak a saját készítésű, természetes vagy újrahasznosított anyagú karácsonyi dekorációk is. Ezeket főként fiatal anyukáknál lehet megtalálni, akik gyermeküket féltve igyekeznek természet adta dolgokkal körülvenni magukat. A lehetőségek tárháza a díszek előállításában korlátlan, hiszen a virág-nagykereskedésekben minden megtalálható, de akár a konyhából vagy kertünkből is válogathatunk alapanyagokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában