Gyula

2019.12.02. 17:28

Fagyistricikli segíti a Munkára fel! programot

Legendás fagylaltárus-triciklit vehettek át a sérült fiatalok munkára való felkészülését és elhelyezkedését segítő Munkára fel! program résztvevői hétfőn délután a Gyulai Ifjúsági Közösségi Házban. A különleges eszköz segítségével azok fognak majd dolgozni, akik szeretnének a tevékenységgel foglalkozni és elsajátítják a pénzkezelést.

Papp Gábor

A Munkára fel! program november 1-jén kezdődött és legfőbb célja, hogy a résztvevő huszonöt fiatalt felkészítse a munkavállalásra, illetve ezzel párhuzamosan felhívja a társadalom figyelmét a sérült emberek értékeire – nyilatkozta lapunknak Herczegné Szabó Marianna, a projektet koordináló Dél-Alföldi Wellness Egyesület vezetője.

A program első tizenkét hónapjában a résztvevőket felkészítik a munkavállalásra, egyebek mellett arra, hogy miként kell megjelenni egy állásinterjún, hogyan kell egy-egy munkát elvégezni, milyen feltételeknek és szabályoknak kell megfelelni ahhoz, hogy állást találjanak.

Az eső ellenére is jó hangulatban vették át a triciklit a fiatalok. /Fotó: Kiss Zoltán/

A projekt végén a fiatalok élesben is kipróbálhatják magukat, aminek egyik segítőeszköze éppen az említett legendás gyulai fagylaltárus-tricikli lesz.

– Bíró Feri bácsi emblematikus személyiségként hosszú éveken át kínálta a kiváló fagylaltokat a triciklijén ülve – mesélte Herczegné Szabó Marianna. – Majd egy idő után érthető módon úgy döntött, hogy befejezi ezt a szép hivatást. Mi viszont nem szerettük volna, ha abbamarad ez a hagyomány, ezért az SM Adománybolt felajánlásával a program megkapta a „járművet”, amelyet jövő tavasztól a projekt résztvevői használnak majd. A közelgő december 6-ra tekintettel az eszközt a Mikulás hozta el hétfőn a résztvevőknek. Nem ez egyébként az egyetlen, amely segíti a célok megvalósulást. Ugyancsak bemutatták az önkormányzati tulajdonú, a wellness egyesület által használt ifjúsági közösségi ház udvarán felállított kemencét, ami a gasztronómiai érdeklődésű sérült fiatalok számára lesz kiváló gyakorlati eszköz. Emellett ugyancsak az udvaron egy Piknik Parkot is létrehoznak, amit a parkgondozói végzettségű ifjak tartanak majd karban.

– Bár van előrelépés,de a legtöbb helyen még mindig tabunak számít a sérült emberek foglalkoztatása – mondta el Herczegné Szabó Marianna. – Örömteli változás, hogy néhány multinál már alkalmazzák őket például árufeltöltőként. Összességében elmondható, hogy felügyelet és segítő támogatás mellett számos feladatot rájuk lehet bízni, például nagyon jól bírják a monotonitást.

Már civilek és vállalkozások is érdeklődnek

Egyik fontos feladatunk, hogy tájékoztassuk a lehetséges munkaadókat és elkezdjük lebontani az előítéleteket. Ehhez érzékenyítő programokat fogunk szervezni – szólt a projekt egy másik lényeges küldetéséről a szervezet elnöke. – Szerencsére vannak már érdeklődők mind a civil szférából, mind vállalkozóktól, cégektől. Abban bízom, hogy lesznek is, akik vállalják a sérült fiatalok foglalkoztatását.

A társadalmi elfogadás erősítése érdekében önkéntes pontokat is létrehoznak.

– Mindez azért fontos, hogy legyenek a társadalomból, akik tovább viszik a program üzenetét. és elősegítik a társadalom szemléletének formálását. Ettől nagy mértékben függ a kezdeményezés hosszú távú sikere – tette hozzá Herczegné Szabó Marianna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában