szolgálat

2019.12.07. 11:14

A Nyírségből érkezett Vésztő újonnan megválasztott lelkipásztora

Beiktatták a közelmúltban Vésztő újonnan megválasztott református lelkipásztorát, Dorcsák Ignácot, aki a Nyírségből érkezett Békés megyébe. Hangsúlyozta: azt, ami jó és bevált, meg kell őrizni, tovább kell vinni. Úgy véli, meg kell szólítani a fiatalokat, és ehhez igénybe kell venni akár az internet adta lehetőségeket is.

Licska Balázs

– Mozgalmasan telt az elmúlt két és fél hónap. Elődöm, Juhász Sándor és felesége a 37 év alatt óriási munkát végzett, iskolát, szeretetotthont hoztak létre, valamint számos szolgálati területet. Ezért nagy feladat és nagy felelősség, egyben kiváltság is Vésztőn református lelkésznek lenni. Folyamatosak a kihívások, foglalkozni kell ugyanúgy a felnövekvő generációval, mint a szépkorúakkal, egyszerre kell megfelelni az egyházi és világi normáknak is – fogalmazott.

Dorcsák Ignác szerint nyitni kell az ifjúság felé /A szerző felvétele/

Dorcsák Ignác a Nyírségből került a megyébe. Tizenkét éven át szolgált Nyírtura és Sényő gyülekezeteiben. Fiatal házasként került oda feleségével, oda születtek a gyermekeik is. Ahogy fogalmazott, három gyermeket kaptak a Jóistentől: Boglárka harmadik, Ignác első osztályos a vésztői Kis Bálint Református Általános Iskolában, Álmos pedig óvodás.

Elmondta, a Nyírségben hasznos tapasztalatot szereztek, amit most Vésztőn kamatoztatnának. Két műemlék templomot újítottak fel, parókiát korszerűsítettek sikeres pályázatoknak köszönhetően, megismerték, hogyan működik a pályázatok rendszere.

Vésztőn szintén a parókia felújítása előtt állnak. Bár az általános iskola épületegyüttese szép és jó állapotban van, és a különféle felújítások rendre megtörténtek, most előkészítenek egy energetikai pályázatot. Szigetelésben, napkollektorok telepítésében, a fűtési rendszer korszerűsítésében gondolkodnak, valamint szükségessé vált egy tornaterem építése, ez is még egy jövőbeli feladat lesz.

– A szolgálatot úgy képzelem el, hogy ami jó és bevált, azt meg kell tartani, tovább kell vinni, megtöltve fiatalos lendülettel, a mai kor követelményeihez igazítva, de az alapszisztémát, azaz az isteni normát megőrizve – fogalmazott Dorcsák Ignác. Úgy véli, a mai kor lelkipásztorának egyben lelki embernek és menedzsernek kell lennie, koordinálni, szervezni kell a gyülekezeti életet, az intézményeket, kihasználva a kor adta lehetőségeket, igazodni a mai igényekhez.

– Minden reggel áhítattal kezdünk az általános iskolában és a szeretetotthonban, délben déli könyörgést tartunk. A napi alkalmak mellett számos más lehetőség is jelen van életünkben: dolgozói, gyülekezeti bibliaórák, gyermek-istentiszteletek, havonta családi istentiszteletek. Az ünnepi alkalmakat, megemlékezéseket mind a gyülekezetben, mind az intézményekben megéljük. Igyekszünk a gyermekeinkkel együtt részt venni ezeken az alkalmakon, számukra természetessé vált, hogy részei a gyülekezetnek.

– Lelkészként és szülőként is részt veszek az iskola életében, tapasztalom, mire van szüksége a fiataloknak. Nyitni kell feléjük, őket fiatalos hangvétellel kell megszólítani. Az ifjúságot ott kell keresni, ahol van. És akár tetszik, akár nem, ehhez az internetre is szükség lehet. A mai fiatal úgy véli, ha nem vagy fent a világhálón, akkor nem létezel. Én erre azt mondom, hogy ha a fiatal az interneten van, akkor nekem is oda kell mennem. Közvetítenem kell felé, hogy várlak a programomra, hogy fontos vagy nekem. Az Isten eszközöket adott a kezünkbe azért, hogy azokat jóra használjuk. Mindent úgy kell tennünk, hogy az az Isten dicsőségét szolgálja, akár fiatalos lendülettel is – ecsetelte a lelkipásztor.

Küzdenek, harcolnak, mindehhez Isten ad erőt

„Nem azé, aki akarja, és nem is azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.” (Róma 9,16) Ezen vezérgondolat mentén szolgál Dorcsák Ignác. Mint kiemelte, ezen bibliai igét szeretné magában is tudatosítani és erősíteni. Hogy nem az övé, amit Isten kegyelméből átvett Vésztőn, és hogy bár küzdenek, harcolnak, dolgoznak, mindezt Isten dicsőségére teszik, a munkához pedig Isten ad erőt.

A lelkipásztor elmondta, a vésztői református gyülekezetnek van egy igazi gyöngyszeme, a csodálatos miliővel rendelkező Pap-tanya, amit a helyieken kívül viszonylag kevesen ismernek, ezért érdemes lenne népszerűsíteni. Ez egy többhektáros terület, egy igazi oázis, konferenciaközponttal, felújított parasztházzal, úszómedencével, futballpályával. Hozzáfűzte: erre büszkének kell lenni, általa több a református általános iskola is, és a Pap-tanya révén Vésztő jó hírnevét szintén messzire vihetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában