Békés megye

2019.11.26. 13:46

Önkéntesek kaptak új felszereléseket

Mintegy 40 millió forint értékben kaptak eszközöket, felszereléseket a katasztrófavédelemtől a Békés megyében működő önkormányzati tűzoltóságok, önkéntes tűzoltó egyesületek és önkéntes mentőcsoportok. A tárgyakat ünnepélyes keretek között kedden adtak át a szervezetek képviselőinek Békéscsabán, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság épületében.

Licska Balázs

Fotó: LP6DMK2

Dobozokba pakolt eszközök, felszerelések sorakoztak kedden Békéscsabán, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság épületében, a dobozokra felírták, melyik szervezet gazdagodott általuk. Több egyesület jutott támogatáshoz, Kötegyántól Újkígyóson át Battonyáig.

– A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 18 önkéntes tűzoltó egyesülettel kötött együttműködési megállapodást – mondta Kiss András tűzoltó ezredes, igazgató, hozzáfűzve, az önkéntesek jelentős mértékben segítik a hivatásos tűzoltók, a katasztrófavédelem tevékenységét. Nemcsak a saját településükön, hanem akár a megye vagy az ország másik szegletében is, idén például támogatták a békéscsabai vagy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei viharkárok felszámolását.

Több önkéntes tűzoltó egyesület kapott támogatást a katasztrófavédelemtől

Hangsúlyozta: a most átadott eszközök, felszerelések elengedhetetlen feltételei annak, hogy az önkéntesek – akik között vannak nagy múlttal rendelkező egyesületek és most szárnyaikat bontogatók – megfelelő színvonalú szakmai munkát végezzenek. Kiemelte azt a VW Transporter típusú személygépkocsit, ami a Körös Mentőcsoporthoz kerül. Aláhúzta: minden szervezet kapott támogatást, amelyik megfelelt a pályázati kiírás követelményeinek.

Fotó: Lehoczky Péter

Lipták István nyugállományú tűzoltó ezredes, a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség elnöke elmondta, a piros VW Transporter a szövetség tulajdonába kerül, és az nemcsak a megyei Körös Mentőcsoport, hanem a járási önkéntes mentőcsoportok tevékenységét is segíti. Általa a helyszíneket gyorsabban, pontosabban közelíthetik meg a mentésben résztvevők, a jármű segíti a szükséges technikai eszközök szállítását is.

Nagy Sándor, a megyei tűzoltószövetség elnöke kifejtette, a támogatások révén nagy lendületet kaptak az elmúlt években az önkéntes tűzoltó egyesületek. Most többek között védőruhákkal és védőcsizmákkal, tömlőkkel, láncfűrészekkel, különféle speciális szakfelszerelésekkel gazdagodtak.

Puttonyfecskendőt is kaptak a sarkadiak

Baracsi János, a sarkadi önkéntes tűzoltók parancsnoka elmondta, többek között palackokkal, bontóbaltával, álarccal, csizmákkal, sisaklámpákkal, puttonyfecskendővel bővültek a támogatás révén a felszereléseik. Ezek mind nagy segítséget jelentenek a beavatkozásokkor. A puttonyfecskenő például akkor hasznos, ha olyan területen kell tüzet oltaniuk, ami autóval nem, csak gyalog közelíthető meg. Az egyesület 28 tagból áll, közülük tízen jogosultak önálló beavatkozásra. Idén eddig közel 60 tűzesetnél és műszaki mentésnél voltak, részt vettek Békéscsabán a viharkárok felszámolásában és Gyulán egy családi ház oltásában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában