Békés megye

2019.11.13. 11:25

Megyénkben inkább a használt robogók találnak új gazdára

A motorkerékpárok piacán jelentősen meghaladta az értékesítés az egész évre előre jelzettet, de ennek ellenére is alacsony a forgalomba helyezés – tette közzé a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete nemrégiben. A megyei tapasztalatok is hasonlóak, az eladók szerint a korábbi évekhez képest kevesebb új benzines motorkerékpárt vásárolnak Békésben.

Busi Ottó

Fotó: LP6DMK2

Az év első tíz hónapjában több mint hetven új motorkerékpárt helyeztek forgalomba megyénkben – derült ki a Datahouse Kft. lapunknak küldött adataiból. Ez nagyságrendileg az országosan eladott mennyiség mintegy két százaléka.

A megyében új motort választók kedvenc márkája a Honda, ebből 18 járművet vásároltak Békésben, a Suzuki áll a második helyen 17 darabbal, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Yamaha került 11 modellel. Erről a helyről egyébként nem sokkal csúszott le a BMW, ebből a márkából mindössze néggyel kevesebbet értékesítettek, mint Yamahából. Vásároltak még a Keeway, a KTM, a Ducati, a Kawasaki, a Benelli és a Triumph, valamint a Harley-Davidson motorjaiból is. Ezekből márkánként legalább egyet rögzítettek a megyében az idei évben.

Nagy Ferenc szerint megyénkben tíz eladott robogóból hét használt /Fotó: Lehoczky Péter/

Bordás Lászlóné, a Robo-Go motorkereskedés ügyvezetője úgy fogalmazott, változó a forgalom, de náluk segédmotorból vásárolnak a legtöbbet, ezután jönnek a nagyobb, váltós motorok, legkevésbé pedig a nagyrobogókat keresik. Tapasztalata alapján csökken a kereslet, korábban több motorkerékpárt vásároltak régiónkban, mint jelenleg. Elmondása szerint új motorból Keewayt adtak el legutóbb, használtból pedig az Apriliát és a Piaggiókat keresik leginkább a vevők.

Nagy Ferenc, a Rekord-Mobil motorosbolt tulajdonosa meglátása szerint az utóbbi években főként az elektromos meghajtású kerékpárok és robogók, a benzinmotoros kerékpárok piaca volt erős Békésben. A hagyományos motorkerékpárok iránti igény jelentősen zsugorodott, több márka is bezárta képviseletét a megyében. A használt robogókat viszont keresik, főként a nagyobb kerekű motorok népszerűek régiónkban.

A vidéket is meghódítja az e-roller

Már megyénkben is megjelentek az elektromos rollerek, nem számít újdonságnak, ha ilyen eszközzel közlekedik valaki. A szabályozás még kiforratlan, a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a KRESZ alapján az elektromos roller használói gyalogosnak minősülnek, így a közúti közlekedésben a gyalogosok számára előírt szabályok vonatkoznak rájuk.

Közleményük szerint a rollerezők többsége jobb híján a járdát és a kerékpársávokat használja, ahol sebességük miatt gyakran konfliktusforrást jelentenek. Szatmári-Margitai Gergely jogi szakértő az M1 aktuális csatornán is hasonló álláspontot foglalt, elmondása szerint az elektromos rollerek Magyarországon jelenleg nem minősülnek járműnek, ezért a használóját gyalogosnak tekintik, miközben egyes rollerek akár óránként 75 kilométeres sebességre képesek. Véleménye szerint jogosítványhoz és biztosításhoz kellene kötni az elektromos rollerek használatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában