Kardoskút

2019.11.19. 11:21

Megszületett az első borjú, februárig tart a szezon

Nemrégiben megszületett az idei első magyar szürkemarha-borjú a Körös–Maros Nemzeti Park Sóstói telepén.

Cs. I.

Érkezésével megkezdődött az ellési szezon, ami várhatóan február végéig tart. Közel háromszáz nőivarú szürke marha szaporulatát várják. Az ellési időszak kezdetével az állattenyésztési feladatok is megváltoztak. A legeltetésen és a telepi takarmányozáson kívül 24 órás folyamatos ügyeletet tartanak a gulyások.

Huszonnégy órában figyelik az állatokat /Fotó: Lengyel György/

A nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek az ellés első jeleitől fogva felügyelik a jószágokat. A magyar szürke marha könnyen ellik, így az emberi beavatkozásra csak kevés esetben van szükség. A gulyások az ellést követően házi számmal látják el az újszülött borjakat, ami a későbbi azonosításukhoz elengedhetetlen.

A szürkemarha-tehén nagyon ragaszkodik a borjához, így kimondottan nagy figyelmet kell fordítani a gulyásoknak az újszülöttel történő feladatok elvégzésénél. Az újszülött szürkemarha-borjak pirók színben jönnek a világra. A borjak színezetében három árnyalatot különböztetnek meg a szakemberek: világos pirók, pirók és sötét pirók. Ez a vörösesbarna színezet a vad ősöknek és azok rejtőzködő életmódjának tulajdonítható. A borjak szőrzete 3-4 hónapos kortól folyamatosan világosodik és 6 hónapos korukra elérik végleges, szürke színezetüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában