Békés megye

2019.11.23. 15:20

Megduplázódott idén a határsértők száma

Idén több mint kétszer annyi határsértőt fogtak el a rendőrök Békésben, mint tavaly összesen. A rendőrségi közlemények szerint csak ebben a hónapban eddig 20 illegális határátlépőt tartóztattak fel.

Licska Balázs

Az elmúlt napokban több közleményt is kiadott a rendőrség, amikben arról számolt be: határsértőket fogtak el, voltak, akiket lakossági bejelentést követően ellenőriztek.

Széles palettán mozog, hol csípték el az összesen húsz embert. Voltak, akiket a kétegyházi vasútállomáson, voltak, akiket a Békéscsaba és Gyula közötti vasútvonal mellett, a Bicere vasúti megállóhely közelében, másokat Mezőhegyes környékén, illetve volt, akit az orosházi vasútállomáson, de akadtak olyanok is, akiket a lőkösházi vasútállomáson egy Romániából érkezett tehervonaton találtak meg.

A közelmúltban elfogottak közül többen marokkói, algír és szír állampolgárnak mondták magukat, míg mások azt állították, az ázsiai Bangladesből és Indiából, az afrikai Tunéziából, Ugandából és Nigériából érkeztek.

Mivel egyikük sem tudta hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságát, illetve azt, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon, ezért a rendőrök előállították a határrendészeti kirendeltségekre őket, ahol meghallgatták mindannyiukat. Ezt követően pedig átadták őket a román hatóság képviselőinek.

Fotó: police.hu

Ahhoz képest, hogy tavaly novemberben egyetlen határsértőt sem fogtak el a rendőrök Békés megyében, az idei november igen aktívnak mondható. Egyébként ebben az évben eddig több mint kétszer annyi határsértőt csíptek el az egyenruhások, mint tavaly összesen – igaz, a határsértők száma így is alacsonyabb, mint 2016-ban vagy 2017-ben.

A rendőrségnél elmondták: a befelé irányuló tiltott határátlépések jellemzően a megye déli, délkeleti részén fordulnak elő, a magyar–román határ Gyula és a csongrádi megyehatár közötti részén. Az illegális határátlépőkkel szemben indított idegenrendészeti eljárások pedig azzal zárulnak, hogy visszakerülnek az érintettek Romániába.

A rendőrség – kockázatelemzés alapján – folyamatosan számol a határsértők, azaz a tiltott határátlépést elkövetők megjelenésével. Úgy fogalmaztak: a schengeni kritériumoknak megfelelően, valamint az aktuális határrendészeti-operatív helyzethez igazítottan ellenőrzik a határt, tervezik meg és szervezik a szolgálatot.

Hogy megelőzzék, felderítsék, illetve megszakítsák a jogsértő cselekmények elkövetését, fokozott ellenőrzést rendelt el korábban az országos rendőrfőkapitány. Ez Békés megye mellett Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye közigazgatási területére vonatkozik és 2020. március 6-án 24 óráig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában