GYOMAENDRŐD

2019.11.03. 19:50

Már el is készült az idei homoktövis-ivólé

Az elmúlt év homoktövis-terméseinek többszörösét takarították be Gyomaendrődön, az önkormányzat közfoglalkoztatási programban létrehozott ültetvényeiről.

Balázs Anett

Két helyszínen, mintegy tíz hektáron termesztik a növényeket, melynek bogyójából már elkészült a friss ivólé. Ez egészségvédő hatása és íze miatt is igen kelendő a gyomaendrődiek körében. Tavaly 1,5 tonna betakarított termésből mintegy négyezer liter ivólevet gyártottak, amely azonban az idei év tavaszára az utolsó cseppig elfogyott.

A homoktövis sokoldalú, egyre kedveltebb /A szerző felvételei/

Gazdasági szempontokat is szem előtt tartva az önkormányzat az ültetvények kiterjesztése mellett döntött, így a 2012-ben létrehozott, Bónom-zugi 0,4 hektáros ültetvényt egy másik helyszínen, szintén a város külterületén elhelyezkedő Torzsás-zugban összesen 10 hektárral bővítették. Az idei rekordtermést elősegítette, hogy az itt elültetett több mint nyolcezer tő homoktövis már az idei évre termőre fordult.

Varjú ­Róbert, a közfoglalkoztatást szervező iroda vezetője elmondta, a kézi betakarítás során a termések egy részét bogyónként szedték le, míg egy másik formában 25-30 centiméteres ágakkal együtt szüretelték. Ennek alapján a feldolgozás is kétfelé ágazik. A bogyókat a Hajdúhát déli részén lévő, 1400 lakosú faluban, Jászszentandráson található üzembe szállítják, míg az ágas terméseket a Bordányban található szövetkezet dolgozza fel.

– A virágosítási program mellett az önkormányzat vezetésének célja az értékteremtő közfoglalkoztatás további kiterjesztése volt, mely ez év őszén – úgy is fogalmazhatunk – beérett. A betakarítás bogyószedés, illetve ágas betakarítás formájában történt a közfoglalkoztatottak kétkezi munkája révén. Volt olyan nap, amelynek folyamán a munkálatokban részt vevő 25 fő közel 800 kilogrammot szüretelt ágas formában. A végső eredményt még nem tudjuk pontosan, de többszöröse az előző évekbeli 1,5 tonnás hozamnak – árulta el Varjú Róbert.

Helyben dolgoznák fel a jövőben

Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere elmondta, az önkormányzat ­jövőbeli tervei között szerepel, hogy helyben oldják meg a növény feldolgozását, hiszen ma már több mint tíz hektár területű termőterülettel számolhatnak, amelynek termését mindenképpen gazdaságos lenne feldolgozni.

– Az ehhez szükséges beruházás anyagi ráfordítása még nem tisztázott. Az elképzelések szerint ­szóba jöhet saját erejű beruházás, ­illetve az önkormányzat nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy egy befektető hozzájárulásával indulna be a feldolgozóüzem, amely kiváló lehetőség lehet a város gazdasági életében – fejtette ki Toldi Balázs.

Az ivóleveket, amelyek cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek, háromliteres kiszerelésben az önkormányzat helyben értékesíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában