2019.11.03. 19:50
Már el is készült az idei homoktövis-ivólé
Az elmúlt év homoktövis-terméseinek többszörösét takarították be Gyomaendrődön, az önkormányzat közfoglalkoztatási programban létrehozott ültetvényeiről.
Két helyszínen, mintegy tíz hektáron termesztik a növényeket, melynek bogyójából már elkészült a friss ivólé. Ez egészségvédő hatása és íze miatt is igen kelendő a gyomaendrődiek körében. Tavaly 1,5 tonna betakarított termésből mintegy négyezer liter ivólevet gyártottak, amely azonban az idei év tavaszára az utolsó cseppig elfogyott.
Gazdasági szempontokat is szem előtt tartva az önkormányzat az ültetvények kiterjesztése mellett döntött, így a 2012-ben létrehozott, Bónom-zugi 0,4 hektáros ültetvényt egy másik helyszínen, szintén a város külterületén elhelyezkedő Torzsás-zugban összesen 10 hektárral bővítették. Az idei rekordtermést elősegítette, hogy az itt elültetett több mint nyolcezer tő homoktövis már az idei évre termőre fordult.
Varjú Róbert, a közfoglalkoztatást szervező iroda vezetője elmondta, a kézi betakarítás során a termések egy részét bogyónként szedték le, míg egy másik formában 25-30 centiméteres ágakkal együtt szüretelték. Ennek alapján a feldolgozás is kétfelé ágazik. A bogyókat a Hajdúhát déli részén lévő, 1400 lakosú faluban, Jászszentandráson található üzembe szállítják, míg az ágas terméseket a Bordányban található szövetkezet dolgozza fel.
– A virágosítási program mellett az önkormányzat vezetésének célja az értékteremtő közfoglalkoztatás további kiterjesztése volt, mely ez év őszén – úgy is fogalmazhatunk – beérett. A betakarítás bogyószedés, illetve ágas betakarítás formájában történt a közfoglalkoztatottak kétkezi munkája révén. Volt olyan nap, amelynek folyamán a munkálatokban részt vevő 25 fő közel 800 kilogrammot szüretelt ágas formában. A végső eredményt még nem tudjuk pontosan, de többszöröse az előző évekbeli 1,5 tonnás hozamnak – árulta el Varjú Róbert.
Helyben dolgoznák fel a jövőben
Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere elmondta, az önkormányzat jövőbeli tervei között szerepel, hogy helyben oldják meg a növény feldolgozását, hiszen ma már több mint tíz hektár területű termőterülettel számolhatnak, amelynek termését mindenképpen gazdaságos lenne feldolgozni.
– Az ehhez szükséges beruházás anyagi ráfordítása még nem tisztázott. Az elképzelések szerint szóba jöhet saját erejű beruházás, illetve az önkormányzat nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy egy befektető hozzájárulásával indulna be a feldolgozóüzem, amely kiváló lehetőség lehet a város gazdasági életében – fejtette ki Toldi Balázs.
Az ivóleveket, amelyek cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készülnek, háromliteres kiszerelésben az önkormányzat helyben értékesíti.