Galériával

2019.11.18. 12:39

A dohányzásmentes életre hívták fel a figyelmet Békéscsabán

Rajzpályázatot hirdettek szeptemberben Békéscsabán a november harmadik csütörtökén tartandó Dohánymentes Világnaphoz kapcsolódóan. A legjobb alkotásokat hétfőn délelőtt mutatták be a Csabagyöngye Kulturális Központban. A füstölgésmentesség jegyében a délután folyamán pedig ugyanitt rendezték meg a „Szenvedélyünk az egészség” vetélkedőt középiskolásoknak.

B. A.

Sás Anna /A szerző felvétele/

A békéscsabai önkormányzat és az Egészséges Városok Mozgalom Kárpát-medencei Egyesületének kiírására, az „Egészség dohánymentesen – füstmentesen” rajzpályázatra mintegy 150 alkotás érkezett be óvodásoktól, általános- és középiskolásoktól. Ám ennél jóval többen vettek részt a figyelemfelkeltő alkotások elkészítésében, hiszen számos rajzot több diák közösen készített el. Így például a Gerlai Általános Iskola diákjai, Sás Anna, Kalmár Bella és Polyák Attila is közösen dolgozott, ragadott színes ceruzát.

– Egy erdőt rajzoltunk, ahonnan az állatok szaladnak kifelé, mert lakhelyüket felgyújtotta a sok eldobott cigaretta – árulta el Sás Anna, aki társaival együtt azok közé tartozott, akik díjat is kaptak a munkájukért.

Sás Anna /A szerző felvétele/

Az eseményen Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere arról beszélt, hogy mikor még régebben az intézményben dolgozott, bizony elfogadott volt a dohányzás épületen belül, ennek megfelelően a Csabagyöngyében is dőlt a füst.

– Jogszabályok mára már kitiltották a cigarettázást, amelynek következtében csökkent a dohányzók száma. Ehhez a civil szervezetek olyan kezdeményezései is nagyban hozzájárultak, mint ez mostani a rajzpályázat – fogalmazott Varga Tamás.

Bogár Éva, a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a szemléletformálás annál hatékonyabb, minél kisebb korban találkozik vele a gyermek. Éppen ezért örül, hogy sok pályamunkát óvodások küldtek be.

Az Ifi kaszinó teremben kiállított pályamunkákból egy 2020-as naptár is készül majd, melynek lapjai az egészséges, füstmentes életmódra hívják fel a figyelmet.

A délután már csak a középiskolásoknak szólt. A diákok a békéscsabai Védőnői Szolgálat és a helyi KEF Drogprevenciós munkacsoportja által szervezett vetélkedőn vehettek részt, melynek központjában a világnaphoz kapcsolódóan a dohányzásmentes életmód állt.

Kotroczóné Antal Teréz, a Békéscsabai KEF elnöke elmondta, az első Szenvedélyünk az egészség vetélkedőt 25 éve rendezte a város. A fiataloknak beszélt arról is, hogy kutatások szerint minden egyén 55 százalékban lehet felelős azért, hogy milyen sokáig tudja fenntartani egészségi állapotát, amelyhez a dohányzásmentes életmód nagyban hozzájárul.

Itt a három fős csapatok, öt kihelyezett állomáson, játékos formában tájékozódhattak a témában. Volt ahol totót kellett kitölteni, egy másik asztalnál egy élethű gyakorlóbabán szemléltették számukra a dohányzás testre kifejtett hatásait, míg a harmadik állomáson egy speciális szonda segítségével kiderült az is, ki milyen állapotban tartja a tüdejét.

Kolysza Hanna Sára, a Szlovák Gimnázium 9. osztályos tanulója kiválóan szerepelt a teszten, amely mutatója a 2-es skálán állt meg.

– Nagyon káros az egészségre a dohányzás, szerintem nem éri meg csak azért, hogy be tudjunk illeszkedni egy közösségbe. Sajnos nagyon sok ismerősöm dohányzik, egy időben próbáltam őket lebeszélni, de már feladtam – mondta a fiatal lány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában