Hősök és Mártírok Emléknapja

2019.11.01. 14:28

Békésen is megemlékeztek a hősökről

Békésen, az I. és II. világháborús emlékműnél tartottak megemlékezést pénteken délelőtt.

P. G.

A szerző felvétele

Fotó: Ga-Pix Kft

Vámos Zoltán alpolgármester elmondta, ilyenkor fejet hajtunk azokért, akik a legdrágább kincsüket adták, az életüket, s fejet hajtunk azokért is, akik a legnagyobb pokolban is kitartottak, és életet adtak a hátországnak. Hiszen nélkülük, nem volna ma haza, nem lett volna hova haza jönni a túlélő hőseinknek.

A szerző felvétele

Kiemelte, hőseinkről, egészen 1944-ig voltak megemlékezések, viszont a II. világháborút követő, több mint négy évtized az internacionalizmusról szólt.

- A hatalom bitorlóinak legfőbb célja az volt, hogy a hazaszeretet érzését száműzzék a magyar emberek szívéből, lelkéből, továbbá, hogy a magyarságtudat is feledésbe merüljön – hangsúlyozta. – Évtizedekig lehetetlen volt nyilvános helyen háborús áldozatokról, hősökről beszélni. Pontosan azért, mert az elesettek példát mutattak hazaszeretetből, kötelességtudatból, helytállásból. A hősök neveinek összegyűjtését a rendszerváltás után kezdtük, amiben fontos részt vállalt a Városszépítő Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában