Békéscsaba - Galériával

2019.10.02. 17:29

Kiemelt cél az agráriumban is, hogy a fiatalokat itt tartsák

A pályaválasztási vásár második napján, szerdán a mezőgazdasági szakmákat mutatták be egy külön sátorban a CsabaParkban ,,Szükség van rád – légy te is sikeres agrárszakember Békés megyében!” címmel.

Nyemcsok László

20191001_Pályaválasztási vásár_2019_Békéscsaba_Csabapark_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

Dr. Rákóczi Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta, a lehetőségekkel felhívják a fiatalok, szüleik, pedagógusaik figyelmét arra, hogy az agrár- és vidékfejlesztés az egyik legfontosabb terület a megyében. Kiemelt cél, hogy az utánpótlást itt tartsák a megyében, akik pedig elmentek, azokat visszahívják.

– Száz év alatt sokat változott a mezőgazdaság, de az állandó, hogy a legszebb szakmák ebben az ágazatban találhatók, és itt együtt dolgozhat az ember a Jóistennel. Ezáltal jószágok születnek és nőnek fel, a magokból növények sarjadnak ki, teremnek a kiváló békési talajokon. A föld szeretete pedig a haza szeretete – hangsúlyozta a főigazgató. – Nemcsak az ember műveli a földet, hanem a föld is az embert, mert ma már modern gépekkel, technológiákkal lehet hatékonyabb a termelés. Mindehhez pedig jó közép- és felsőfokú végzettségű szakemberek szükségesek.

Dr. Kulcsár László és Dr. Rákóczi Attila /Fotó: Bencsik Ádám/

Szebegyinszki Georgina, az idei Agrárvilág Szépe, sikeres dombiratosi fiatal gazda kiemelte, ha újra kezdhetné, újra ezt a pályát választaná. Ez ugyanis egy folyamatosan fejlődő ágazat, és amíg világ a világ, az agráriumra szükség lesz.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke megnyitóbeszédében elmondta, szükség van a képzett fiatalokra a mezőgazdaságban, mert 2010 óta nagyot fordult a világ. Addig az álláskeresők kilincseltek munkáért, most pedig a munkáltatók keresik a jó szakembereket.

– Az élelmiszergazdaság stratégiai ágazat, hiszen a világban népességrobbanást jeleznek előre a következő néhány évtizedben – hangsúlyozta az elnök. – Korlátlan lesz a felvevőpiac, így a meglévő földeken a leghatékonyabban kell termelni. Ez a precíziós gazdálkodásban testesül meg, és a fiatalok nagyon komoly műszerblokkok mögé ülhetnek be a mezőgazdasági gépekben.

Dr. Kulcsár László kitért arra, nyitott az út a gazdává váláshoz, a családi gazdálkodáshoz is. A földszerzést pedig a jogszabály szaktudáshoz, szakértelemhez köti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában