Galériával - videóval

2019.10.31. 13:27

Hősökre és mártírokra emlékeztek Békéscsabán

A hősök és mártírok emléknapja alkalmából szervezett megemlékezést a békéscsabai önkormányzat csütörtökön a Szabadság téri második világháborús emlékműnél.

Licska Balázs

A h?sšk Žs m‡rt’rok emlŽknapja alkalm‡b—l szervezett megemlŽkezŽst a bŽkŽscsabai šnkorm‡nyzat csŸtšrtškšn, 2019. okt—ber 31-Žn a Szabads‡g tŽri m‡sodik vil‡gh‡borœs emlŽkm?nŽl. Azokra emlŽkeztek, akik a lehet? legdr‡g‡bbat, az ŽletŸket ‡ldozt‡k a haza vŽdelme ŽrdekŽben. MegemlŽkez? beszŽdet mondott Ugrai G‡bor, a v‡rosvŽd? Žs v‡rosszŽp’t? egyesŸlet elnške

Fotó: Imre György

Azokra emlékeztek, akik a lehető legdrágábbat, az életüket áldozták a haza védelme érdekében.

- Ők azok, akik a hazáért, a háromszínű nemzeti lobogóért éltek és haltak – mondta megemlékező beszédében Ugrai Gábor, a városvédő és városszépítő egyesület elnöke. – Ugyanakkor ők azok is, akik nem akartak hősök és mártírok lenni. Akik csak élni akartak, akik jövőt terveztek, de ezt a tervüket kettétörte a 20. század.

Hozzátette, Békéscsabán is átrobogott a 20. század, ami növelte a hősök, mártírok számát. 1914-ig boldog békeidők voltak, majd jött az első világháború, 1919-ben a vörös terror és a román megszállást, 1920-ban a trianoni trauma, utána a Horthy-korszak és a második világháború, a doni katasztrófával és Békéscsaba bombázásával. Következett a kommunizmus, ami tönkretette az országot, aztán az eltiport 1956-os forradalom és szabadságharc, majd 1989-ben a rendszerváltás.

- Emlékezni kell a hősökre, a mártírokra – zárta Ugrai Gábor. Kiemelte: nemcsak egy számadatot jelentenek, hiszen nevük volt, gondolataik voltak.

A megemlékezésen az ökumenikus szentelés, áldás következett, majd több szervezet koszorúzott a második világháborús emlékműnél.

Videó: Tóth Nikolett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában