poloskainvázió

2019.10.16. 11:14

Bűzlenek, ráadásul károsak is a rovarok

Egyre nagyobb méreteket ölt a házak, lakások közelében a poloskainvázió. Elsősorban a nem őshonos fajok, különösen az ázsiai márványospoloska, kisebb részben a zöld vándorpoloska rendkívül sok bosszúságot okozó jelenléte figyelhető meg. A rovarok elleni védekezéssel foglalkozó cégeknél égnek a telefonok.

Papp Gábor

Jelenleg valóban megfigyelhető az Afrikából származó zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska robbanásszerű elszaporodása – nyilatkozta hírportálunknak Nagy Zoltán. A gyulai rovar- és poloskaszakértő fiatalember elmondta, a példányok az autóktól a lakásokon át egészen a házakig bárhol megtalálhatók. Egyébként ezek a fajok napjainkra szinte az egész világon elterjedtek. Nagy Zoltán kérdésünkre kitért arra, hogy a védekezés rendkívül nehéz ellenük.

Kisebb mértékű megtelepedések esetében magunk is védekezhetünk a poloskák ellen /Fotó: MW/

– A leghatékonyabban biológiailag, természetes ellenségeikkel lehetne felvenni velük a harcot, de ez mindig nagyon bonyolult, kacifántos kérdés – ecsetelte. – Hiszen ha újabb fajokat telepítünk be, akkor az akár az őshonos fajokban is pusztítást okozhat, így felborulhat a bonyolult ökoszisztéma.

A szakértő arra a kérdésünkre, hogy mitől árasztanak a poloskák gyakran elképesztő bűzt, elmondta, a szag forrása a mirigyük által termel váladék, amelyet védekezésre használnak. Ha egy állat a szájába vesz egy-egy példányt, kibocsátják az említett váladékot, ami kellemetlen, sőt maró hatású. Így hamar a nemkívánatos táplálékok közé kerülnek.

Nagy Zoltán kifejtette, hazánkban számos őshonos poloska is megtalálható, csak a címeres poloskáknak hetven, míg a mezei poloskáknak 300 faja él itt. Velük kevesebbet találkozni, és nem is olyan kártevők, mint a nem őshonos fajok. A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska nemcsak bosszantó, de a kis kertekben szívogatásukkal mind a gyümölcsöket, mind a zöldségeket tönkre tudják tenni, például a paradicsomban és az almában is óriási pusztítást tudnak végezni.

Varga Péter, a rovarok elleni védekezéssel is foglalkozó, békési székhelyű Békés Pesticid Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, már szabad forgalomban is kaphatók készítmények, amelyek célzottan a poloskákra hatnak, s házi védekezésben, kisebb mértékű betelepedéseknél alkalmazhatók. Nagy felület és nagy mennyiségű poloska esetében viszont szakemberre van szükség.

– Napi hat-tíz telefont kapunk ilyen problémák miatt – válaszolta ezzel kapcsolatos kérdésünkre Varga Péter. – Térségünkben elsősorban az ázsiai márványospoloska megjelenése a jellemző, az afrikai zöld vándorpoloska kevésbé gyakori.

Visszatérve a poloskákra, Varga Péter hangsúlyozta, bárhol előfordulhatnak nagyobb számban. Az elmúlt időszakban fújtak már le irtószerrel magtárat, vadászházat, házat is. Az erdős területeken nagyobb számban jelennek meg, de a hideg elől a városokban is menedéket keresnek – akár tömblakások napsütötte oldalán, gazdasági épületeken vagy telepakolt erkélyeken is. Kevésbé örömteli hír, hogy bizonyítottan akár mínusz 20 fokot is kibírnak.

Szamurájdarázs és harlekinkatica

Varga Péter elmondta, egyes hírek szerint megjelentek hazánkban is az ázsiai márványospoloskák természetes ellenfeleinek számító szamurájdarazsak, ami egy kis reményt ad. Az állat eredetileg Kelet-Ázsiában honos, petéit pedig a márványpoloska tojásaiba rakja. A kikelő lárvák el is pusztítják a poloskapetéket.

A héten emellett ismét feltűntek nagyobb számban a szintén nem őshonos harlekinkaticák is. Az első tapasztalatok érdekesek, a testméretük ugyanis csökkent. Bár ez egyelőre inkább feltételezés, de vélhetően a táplálkozásukban mutatkozhat olyan hiány, ami miatt nem nőnek meg olyan nagyra, mint megjelenésük idején. Az is megfigyelhető volt, hogy a gyümölcsfákon a tetűféleségek kevésbé jelentek meg, amiben már a harlekinkaticáknak is szerepük lehet, hiszen tetvekkel táplálkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában