Békés megye

2019.09.04. 13:59

Ünnepi ülést tartott Békéscsabán a megyei közgyűlés

Szrenka Pálné, Harangozó Imre és Dér István Békés Megyéért, Völgyi Sándor, Kétsoprony polgármestere pedig Polgárokért kitüntetést vehetett át a megyei közgyűlés ünnepi ülésén, amit szerdán Békéscsabán tartottak a szombati, főtéri Megyenaphoz kapcsolódva.

Licska Balázs

Fotók: Lehoczky Péter

Fotó: LP6DMK2

A békéscsabai Szrenka Pálné évtizedeken át a ruhaiparban dolgozott, jelenleg a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke, a békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének alelnöke, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének alelnöke. Békés megyében a programok és 88 klub, egyesület révén 8 ezer nyugdíjast szólítanak meg. Úgy véli, nyugdíjazást követően sem szabad leállni, közösségekbe kell járni, nem szabad elmagányosodni.

Harangozó Imre, Kósa Lajos, Szrenka Pálné, Zalai Mihály, Dér István és Völgyi Sándor. Fotók: Lehoczky Péter

Az orosházi Dér István hozta létre a DER Építő és Szigetelő Kft.-t, ahol most projektigazgatóként ténykedik, az ügyvezetői szerepkört fia vette át. A cég utólagos szigeteléssel foglalkozik, saját fejlesztések, találmányok is fűződnek a nevéhez – így mentik meg a múlt értékeit a jelen és a jövő számára. Országszerte több jelentős középületet, műemléket újítottak fel, az orosházi evangélikus templom korszerűsítése során időkapszulát találtak.

Völgyi Sándor 1996 óta vezeti polgármesterként Kétsopronyt, hitvallása szerint csak előre szabad menekülni. A településvezetést szolgálatnak tekinti. Mint fogalmazott, az 1200 lelkes Kétsopronynak van jövője, mindig lapul a tarsolyában néhány terv. A betérők rendezettséggel, tisztasággal találkozhatnak a községben, ami Völgyi Sándor szerint a helyiek nélkül nem lehetne. Úgy véli, Kétsopronyban egy olyan közösség él, mint egy nagy család.

Zalai Mihály, Kósa Lajos és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő az ünnepi ülésen.

A díjakat Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke és Kósa Lajos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke adta át a kitüntetetteknek.

Az újkígyósi Harangozó Imre országszerte elismert néprajzkutató, ő hívta életre az Ipolyi Arnold Népfőiskolát. Annak idején megfogták az értékek, amik eltűnőben vannak, ezért saját múzeumot hozott létre. Úgy véli, nemcsak a tárgyakat kell megőrizni, hanem az azok által képviselt szellemiséget is. Gyűjtőutak során bejárta az egész Kárpát-medencét, otthonosan mozog a pásztorok világában. Rengeteg publikáció fűződik a nevéhez, szakértőként is számítanak rá.

Kósa Lajos volt a díszvendég, mellette Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Zalai Mihály beszédében elmondta, a megyei önkormányzat legfontosabb feladata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program előkészítése és lebonyolítása volt az elmúlt években. 70 településen 466 projekt valósult vagy valósul meg 59,7 milliárd forint értékben, ezek a beruházások a települések és egész Békés megye fejlesztését, felzárkóztatását célozzák.

Kósa Lajos: élni kell a lehetőségekkel

Kósa Lajos beszédében kiemelte, 2010-ben szemléletváltás következett be, a kormány szerint érték és cél a munkaalapú társadalom kiépítése. Szólt arról, Békés megye és Békéscsaba számára kulcsfontosságú, hogy bekapcsolják a gyorsforgalmi úthálózatba, ami meg is történik. A térség kiváló adottságokkal rendelkezik – elég a mezőgazdaságra, az élelmiszeriparra gondolni –, és ha van szakképzett munkaerő, akkor meghökkentő módon érkeznek majd a befektetők, az ajánlatok. Komoly fejlődési pálya előtt áll Békés megye és Békéscsaba, csak élni kell a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában