testületi ülés

2019.09.26. 17:45

Újabb lépést tettek Gyulán az Airbus felé

Pályázati támogatással megújulhatnak a Csíkoséri soron lévő izraelita temetőben található I. világháborús hadisírok, s szintén megvalósulhat a kapcsolódó I. világháborús emlékmű rekonstrukciója is – jelentette be a képviselő-testület csütörtöki ülésén dr. Görgényi Ernő polgármester.

P. G.

A polgármester elmondta, még nyáron, a testületi ülések szünetében nyújtottak be pályázatot a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiírására. Ennek beadásához és megvalósításához a temető tulajdonosa, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége is hozzájárult. A szakmai anyag időközben elnyerte az igényelt 1,8 millió forintot, aminek segítségével nyolc beton sírkő cseréje és az említett emlékmű felújítása valósulhat meg a temetőben. Az új fejkövek anyaga gránit lesz, ami 50-100 évre garantálja a hadisírok időtállóságát. Gyulán egyébként az elmúlt időszakban számos világháború sír és azok környezete újult meg.

A testület végére ért a helyi építési szabályzat – az Airbus és a magyar kormány beruházásához kapcsolódó – módosításának. A kijelölt területet így jogilag is teljes mértékben alkalmassá tették a gyárépítéshez. Kérdésünkre dr. Görgényi Ernő elmondta, következő lépésként a kormány várhatóan rövid időn belül nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilváníthatja a fejlesztést, ami a hatósági eljárások szempontjából rendkívül lényeges. Az események onnantól még inkább felgyorsulhatnak a beruházással kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában