Békéscsaba

2019.09.21. 18:13

Sétával emlékeztek a II. világháború áldozataira

A város leggyászosabb napjára emlékezett a városvédő és városszépítő egyesület szombaton a vasúti evangélikus temetőben. Ugyanis kereken 75 éve, 1944. szeptember 21-én érte bombatámadás Békéscsabát, több mint száz áldozatot követelve.

Licska Balázs

Ugrai Gábor, az egyesület elnöke elmondta: 11 óra 30 perckor érkeztek meg az amerikai gépek Dél-Olaszországból Békéscsaba fölé, 5600 méteres magasságban. Az első hullám a vasútállomás környékén pusztított, a második hullámban érkező bombák viszont célt tévesztettek, Jamina egy részét is romba döntötték.

Hozzátette: a romániai Arad elfoglalása, majd elvesztése miatt értékelődött fel a békéscsabai vasútállomás, ez a vasúti vonal, mivel ezen mentek, jöttek a német-magyar csapatok. Az amerikaiak még augusztusban felderítették, hogy hány vagon, szerelvény van Békéscsabán, és szeptember 20-án kaptak parancsot Békéscsaba és Debrecen bombázására. A gépek Dél-Olaszországból indultak, Dubrovniknál vettek fel harci alakzatot, és Szarvasnál váltak ketté: Békéscsaba és Debrecen felé.

A szovjet földi csapatok október 6-án érkeztek meg a városba a mai Lencsési-lakótelep felől, és még november 4-én is volt egy bombatámadás, ám akkor a németek szálltak Békéscsaba fölé.

A bombatámadásra való megemlékezés egy emlékező séta része volt, ugyanis nemcsak a bombatámadás áldozatai, hanem az egész második világháború áldozatai emléke előtt fejet hajtottak a városvédők, városszépítők. Megemlékeztek az elesett szovjet katonákról, a holokauszt áldozatairól, valamint a roma áldozatokról egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában