Murony

2019.09.27. 11:11

Időseket vertek át, felelnek a tetteikért

A Békés megyei rendőrök Pest megyében elfogtak négy férfit, akik a gyanú szerint közüzemi szolgáltató munkatársainak adták ki magukat, és nyugdíjasoktól vitték el a megtakarított pénzüket.

Papp Gábor

Több százezer forintot vitt el egy férfi július 30-án egy muronyi nyugdíjastól. Az áramszolgáltató munkatársának adta ki magát, és azt állította, hogy le kell olvasnia a villanyórát. A 85 éves férfi mondta neki, hogy hozzá mindig ugyanaz a leolvasó jár, de az idegen megtévesztette azzal, hogy az a munkatársa, akit ő ismer, éppen szabadságon van. Az idős férfi végül beengedte az előzetes tájékoztatás nélkül érkezett idegent, aki azt mondta neki, hogy túlfizetése van, egy nagyobb címletű pénzből adjon vissza.

Mikor ez megtörtént, és kifigyelte, hogy a nyugdíjas honnan veszi elő a pénzét, megkérte őt, menjen ki, kapcsolja le a megszakítót, mert valamit még meg kell mérnie. Így egy rövid időre egyedül tudott maradni a lakásban. Miután elment, az idős férfi észrevette, hogy eltűnt a megtakarított pénze. Ugyanezen a napon, szintén Muronyban, egy másik nyugdíjastól a gyanú szerint ugyanaz a férfi magát a vízszolgáltató munkatársának kiadva vitt el több tízezer forintot.

Az edelényi gyanúsított „álruhába bújva” több idős embert is átvert, köztük egy 85 éves muronyi férfit /Illusztráció: Shutterstock/

A Békési Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított, és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozóival keresték a kifosztások gyanúsítottját. Több megyére kiterjedő adatgyűjtést, nyomozást folytattak. Ennek eredményeként múlt héten kedden a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának rendőrei a Pest megyei Ócsán elfogták a 27 éves edelényi Cs. Norbertet. A férfi a gyanú szerint a két muronyi nyugdíjas mellett áprilisban egy 85 éves péri férfit, és május 31-én egy 88 éves tatabányai asszonyt is kifosztott. Elfogásakor vele volt még három férfi. A nyomozás eddigi adatai szerint négyen ugyancsak múlt kedden egy tatabányai nyugdíjas nőtől szerezték meg a pénzét és két arany gyűrűjét.

A Békési Rendőrkapitányság Cs. Norbertet és társait, a 46 éves sajtószentpéteri L. Jenőt, a 49 éves mezőkövesdi S. Istvánt és a 33 éves szintén mezőkövesdi M. Ádámot csoportosan, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntett megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette. A rendőrség vizsgálja, hogy gyanúsíthatóak-e további, hasonló bűncselekmények elkövetésével. Az edelényi férfi többször volt már büntetve, és a jelen ügyben vizsgált bűncselekményeket a vele szemben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el.

Egy hónapon át rács mögött

A Békési Járási Ügyészség ötrendbeli minősített kifosztás bűntette miatt kezdeményezte az edelényi férfi előzetes letartóztatását – erről a Békés Megyei Főügyészség közleményében tájékoztatta hírportálunkat.

Mint megtudtuk, a kényszerintézkedést a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kezdeményezték, másrészt, mert megalapozottan tartani lehetett attól, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a még ki nem hallgatott tanúk, sértettek befolyásolásával, megfélemlítésével, a még fel nem lelt tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítás eredményét veszélyeztetné, illetőleg újabb hasonló bűncselekményeket követne el.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában