Csorvás

2019.09.14. 19:44

Értéket képviselnek a szőttes kúriában

Lovas huszárok felvezetésével, mezőhegyesi nóniusz fogaton gurult be a Wenckheim-Reck-Hudák kúria udvarára Hudák Mariann, a Csorvás Népművészetért Egyesület elnökségi tagja, hogy percekkel később a pazarul felújított kúria ünnepélyes átadásán meghatottan beszéljen egy csodálatos álom megvalósulásáról.

Gajdács Pál

A „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” elnevezésű európai uniós pályázaton elnyert, 278 millió forintból felújított történelmi épület átadásán Hudák Mariann csodálatos napnak nevezte a szombatit.

– Elmondhatatlan élmény a megvalósulása, örülök, hogy megünnepelhetjük – mondta a Szőttes Kúria átadásán a Mesterremek-, és Príma-díjas viseletkészítő. – Szőtteseinkkel az egész világon képviseljük Magyarországot, s mától immáron gyönyörű helyen mutathatjuk be ezt a kultúrát.

A szerző felvételei

Az eseményen több település polgármestere mellett megjelent többek között Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Várfi András, a Békés Megyei Önkormányzat Társadalmi megbízatású alelnöke is.

– Az emberek mindennapjait közrefogja a kultúra, melynek része a gasztronómia, de az is, hogy milyen a viseletünk – mondta Várfi András. – A paraszti életben az asszonyok tudtak varrni, fonni és szőni is, ami mára sajnos megszűnt, ezért fontos, hogy vannak olyanok, akik őrzik ezt a hagyományt és azt be is tudják mutatni. Sok turista jön Békés megyébe, nekik történetek, mesék is kellenek, amit itt el tudnak mondani.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja az átadó meghívójában olvasható invitálást idézte:

„Szeretettel várjuk Csorváson, a város peremén, de Isten tenyerén…”

– Hudákék komolyan hiszik is ezt, hogy Isten tenyerén vannak. Olyan értéket képviselnek, ami Békés megyei hagyományőrzés szempontjából jelentős – mondta Takács Árpád. – Magam is felöltöttem egy ilyen ruhát. Ez a viselet tartást, kisugárzást ad.

A kormánymegbízott megjegyezte, hogy az épület is a magyar öntudat része, ami megjeleníti az innovációt és egyfajta turisztikai attrakció is.

– Békés megyében fejlesztések sora történik, utak és hidak épülnek. Békés megye összetartó, dolgos, hiteles, aktív, teremtő közösség – tette hozzá.

Ezután Ökvös András orosházi festőművész egy festményt adott át Hudák Mariannak, aki megígérte, hogy az majd a díszteremben kap majd helyet.

A szalag átvágását a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület által leadott díszlövések kísérték, majd az eseménynek külön ünnepi hangulatot kölcsönzött, hogy galambokat engedtek fel a levegőbe.

A nagy érdeklődéssel kísért átadás után az érdeklődők belülről is megtekinthették a turisztikai attrakciót képviselő kúriát, így a szövőműhelyben kiállított hamarosan újra működő ipari műemlék gépeket, a kiállítótermet, kézműves foglalkoztatót. A kúria a fejlesztéseknek köszönhetően évi 5000 látogatót fogadhat. Különböző aktív programok, beöltözés, tánctanítás, varrás, szövés próba fogadják majd az ide érkezőket.

A Magyar Ruha Napján a kúrián egész napos szórakoztató, illetve szakmai és kreatív programok zajlottak.

Hagyományőrzés a történelmi épületben

Egy 1861-66-os felmérés a kúria területét a Vas megyéből származó család, Németh Antal majorjaként tüntette fel. 1861-ben vélhetően Németh Antal birtokainak egy része került Stojanovits Szilárd és a vásárlás kapcsán veje, Reck József tulajdonába. 1893-ban Reck Józsefnét, 1897-ben már Reck Józsefet tüntette fel a gazdacímtár a birtok tulajdonosaként. A família vendégeként megfordult az épületben gróf Apponyi Albert és Munkácsy Mihály is. A hagyomány szerint a festőművész a „Búsuló betyár” című képéhez itt „merített ihletet”. Itt járt 1929-ben József főherceg, magyar királyi herceg is. Az épületben 1948-tól gépállomás működött, majd az Ady TSZ tulajdonába került.

A Hudák család kéziszövő és varró műhelyét 1989-ben alapította meg Hudák Józsefné szövő népi iparművész és családja. Műhelyükben hagyományőrző, de a mai kor emberére tervezett saját készítésű, egyedi termékek készülnek, szőttesek, vásznak és ruhák. Számtalan ruhabemutatón, kiállításon vettek már részt Milánótól-Brüsszelig, Párizstól-Londonig. A 2009-ben megalapították Csorvás Népművészetéért Egyesületet, a Békés Megyei Értéktár tagjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában