Gyula

2019.09.30. 13:24

Díjjal ismerték el Nagy Endréné munkásságát

A „mindenséggel mérd magad”, ez volt az életfilozófiám – idézett Nagy Endréné szavaiból Hack Gabriella, a Békés Megyei Központi Kórház (BMKK) humánpolitikai és titkársági osztályvezetője az egykori intézetvezető főnővér helyettes méltatásában, mielőtt átadta az intézmény és a Gál Ferenc Főiskola által adományozott Diploma Honoris kitüntetést a napokban a városi idősek napján, Gyulán.

V. E.

A sokak által csak Csilla nővérként ismert ápolóról elmondta, bátran nézhet a tükörbe, munkáját mindvégig a tisztaság jellemezte. Az ápolói pályán az édesanyja óvó, vigyázó szeretete indította. S bár a szülőhöz hasonlóan a vendéglátásban szeretett volna dolgozni, de az anyai szív más útra terelte, és érzékeny lelkű lányának az ápolást javasolta mint legméltóbb hivatást. Ennek megfelelően Nagy Endréné 1960 márciusában a munka mellett kezdte meg tanulmányait a gyulai kórházban.

Hozzátette, abban az időben az ápolóképzésben részt vevő tanulók délelőtt a gyógyintézetben dolgoztak, délután iskolapadba ültek, hogy az orvos oktatóktól elméleti ismereteket tanuljanak. A gyakorlatok során pedig mindig más-más osztályra kerültek, így a szakma összes csínját-bínját elsajátították.

Nagy Endréné negyvenöt évet töltött a pályán /A szerző felvétele/

Beszámolójából továbbá kiderült, a ma már nyugdíjas ápoló a képzés elvégzése után a tüdőgyógyászati osztályon kezdett el dolgozni, majd az onkológiára és a neurológiára került, ahonnan az akkori ápolásvezető a pszichiátriára irányította. Rátermettsége és szakmai jártassága alapján először főnővéri, majd az 1980-as évek közepétől intézetvezető főnővérhelyettesi megbízatást kapott. Munkája során, közel húsz év alatt két ápolási vezetővel, Belanka Margittal és Kiss Ferencnével működött együtt, egészen az 1996-os nyugállományba vonulásáig.

Méltatásában az is elhangzott, hogy feladatai közé tartozott többek közt a kétévente esedékes kötelező ápolói továbbképzések megszervezése, illetve aktív szerepe volt az egyedülálló jelleggel tartott beteghordozói tanfolyam létrehozásában. Ezen túl részt vett az ápolók munka melletti oktatásában is, ahol ápolástant és ápoláslélektant tanított, valamint szintén az ő nevéhez fűződött a Békés Megyei Ápolók Alapítvány és az Békés Megyei Ápolók Egészségéért Alapítvány létrehozása. Továbbá nyugdíj mellett sem tétlenkedett, hiszen megszervezte a gyulai kórház takarítószolgálatát, amit még tíz évig vezetett.

Nagy Endréné kitüntetése átvétele után meghatódva mondott köszönetet elhunyt édesanyjának, aki pályaválasztásakor azt mondta, azért ajánlja az ápolói hivatást, mert egy nő számára ez a legszebb küldetés. Hozzátette, hálával tartozik továbbá számtalan segítőjének, akik negyvenöt éves pályafutása során támogatták, hiszen ők is mind hozzájárultak elismeréséhez. Köztük kiemelte férjét, aki mindig ott volt gyermekük mellett, amikor ő dolgozott, illetve tanítóit, akik az ember tiszteletére és megbecsülésére nevelték.

Említette továbbá egykori tanítványait, akik szellemiségét szívesen tették magukévá és örökítették tovább az utókor számára. Végül az oktatóira visszatérve elmondta, mindig azt vésték lelkébe, hogy a szenvedő ember kezét soha ne engedje el, amely eszme végig kísérte pályafutása során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában