videóval és galériával

2019.09.22. 19:50

Autómentes nap: ügyességi pálya várt a gyerekekre Békéscsabán

Autómentes napot tartottak vasárnap Békéscsabán: amíg délelőtt főleg a gyermekeket várták, addig délután biciklis felvonuláson, úgynevezett critical massen vehettek részt a kerékpárosok.

Licska Balázs

Aut—mentes nap BŽkŽscsab‡n Critical Mass kerŽkp‡ros felvonul‡s idŽn is! 16:00 —r‡t—l a v‡ros 4 sark‡b—l egyszerre indulnak el a bring‡sok a szent Istv‡n tŽrre, œtkšzben lehet hozz‡juk csatlakozni. 1. Veres PŽter tŽr 2. Mokry ltp buszfordul— 3. dobozi œti kšrfogalom 4. LencsŽsi ltp buszfordul—. 17:00 —rakor indul a CM a Szent Istv‡n tŽrr?l. òtvonal: Szent Istv‡n tŽr - Baross utca - Szarvasi œt - Kazinczy utca - Andr‡ssy œt - Korz— tŽr - Szent Istv‡n tŽr. Ut‡na bringaemelŽs!

Fotó: Imre György

Gyebnár Péter, a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke elmondta, hogy délelőtt kismotoros, futóbiciklis, kerékpáros gyermekeknek alakítottak ki ügyességi pályát a Jókai színház előtti téren. Akik ezt teljesítették, azok a város jóvoltából ajándékban részesültek.

– Mint ahogy sok mindennek, úgy a szabályos kerékpáros közlekedésnek is természetessé kell válnia a gyerekek számára – mondta. Fontos ezért szülőként megfelelő példát mutatni, illetve a lehetőségek függvényében minél többen autó nélkül közlekedni.

Délután a város négy sarkából, Jaminából, a Lencsési-lakótelepről, a Dobozi út felől, valamint a Berényi út környékéről szervezett túrákkal várták az érdeklődőket a critical massre, a város főterére, hogy aztán kritikus tömegként tekerhessenek egyet a belvárosban. Több mint száz kerékpáros vett részt a felvonuláson, ami a Szent István térről indult és a Baross utca, Szarvasi út, Kazinczy utca, Andrássy út vonalán a Szent István térre is érkezett be.

Katalin, Krisztina és János hírportálunknak elmondták, hogy minden héten bicikliznek: munkába is azzal mennek, valamint kirándulásokon egyaránt részt vesznek, Katalin például heti legalább 100 kilométert teker. Úgy vélik, hogy a bicikliutak többsége megfelelő állapotban van, és remélik, hogy az Élővíz-csatorna mentén, a futófolyósonál lévő szakasz is minél hamarabb megújulhat.

Nagy Ferenc alpolgármester szintén nyeregbe pattant. Elmondta: sok bicikliút épült és sok fog a jövőben is, fontos, hogy megújulhat a Gerla felé vezető szakasz. Szerinte a Bartók Béla és a Szarvasi utat minél több helyen kellene összekötni, és a piacnál is lényeges lenne biztonságosabbá, rendezettebbé tenni a kerékpáros közlekedést, emellett ügyelni kell a szakaszok karbantartására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában