galériával

2019.09.02. 19:57

Átadták a megújult Szent Miklós parkot Gyulán

Ünnepélyes keretek között, számos program kíséretében adták át a mintegy 254 millió forintból megújult gyulai Szent Miklós parkot hétfő délután.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a Szent Miklós park rehabilitációját az Almásy-kastély oldalszárnyának átalakításával együtt a gyógyhelyek turisztikai fejlesztésére kiírt pályázatból finanszírozták, finanszírozzák.

Dr. Kovács József, dr. Orbán Balázs és dr. Görgényi Ernő adta át a parkot

– A kiírásra összesen huszonhárom önkormányzat pályázott, melyek közül mindössze öt kapott támogatást, köztük Gyula, ami a helyi turizmus teljesítményének elismerése. 2010 óta kétszeresére nőtt a vendégéjszakaszák száma a városban, amivel Gyula megerősítette turisztikai vezető pozícióját a Dél-Alföldön – fogalmazott beszédében dr. Görgényi Ernő.

– Erre az átépítésre is kimondottan nagy igény mutatkozott. A beruházás során új sétányok épültek, a meglévőt pedig új, kiváló minőségű anyagokból kialakított burkolattal szélesítettük ki. Méltó terek jöttek létre az egyetemes és magyar kultúra Gyulához kötődő kitűnő alkotói, így Dürer Albert, Munkácsy Mihály, Bartók Béla és Ady Endre szobrai számára.

Kiemelte: a műalkotások környékén és a sétányok mentén új utcabútorokat, hulladékgyűjtő edényeket helyeztek el, a kisvonatok megállóhelyénél pedig várakozó- és információs teret alakítottak ki, a park teljes területén díszkivilágítást, valamint automata öntözőrendszert építettek ki.

– A Szent Miklós park növényzetét teljesen megújítottuk. Kivágtuk a korosodó, beteg fákat, és a korábbi kétszintes növényállományt – már amennyire a gyepszintről egyáltalán lehetett beszélni – többszintessé alakítottuk dr. Várkonyi Adrienn főkertész szakmai irányítása mellett – sorolta. – Elültettünk nagyságrendileg 3500 cserjét, megközelítőleg 2000 évelő növényt, 3900 tő egynyári virágot, amelyekből a túloldalra, a József Attila-szobor elé is jutott, és több mint 5700 négyzetméter gyepfelületet létesítettünk. A frissítés rendkívül jót tett a parknak, a fák körüli burkolat vízáteresztő. A város egyik történeti jelentőségű parkja újult meg az Európai Unió és a Magyarország Kormánya által biztosított 214,5 millió forintból és a gyulai önkormányzat általi 39,4 millió forint önerőből.

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, Gyula évek óta folyamatosan a legnépszerűbb turisztikai célpontok között szerepel, éppen ezért fontos feladat, hogy biztosítsák az egymásra épülő turisztikai és egyéb fejlesztések támogatását. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az Almásy-kastély felújításával megnyitották a patinás épületet, illetve az előtte húzódó területet. A mostani fejlesztés pedig hozzájárul ahhoz, hogy az odavezető utat is megfelelő módon biztosítsák. Szólt annak jelentőségéről, hogy a kastély mellékszárnyában, ugyanennek a projektnek a részeként újabb beruházás valósulhat meg. Hozzátette, fontosnak tartja a vár és környéke korának megfelelő rehabilitációját, a Szigeterőd-programot is.

Gyula ma az ország

Dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára átadó beszédében hangsúlyozta: Gyula hivatása a turisztika, a fürdő, a pihenés.

– Jól látható számok mutatják, hogy mennyire sikeres e tekintetben a város, mennyi ember töltődik itt fel, találkozik akár életszólóan egymással – folytatta a gondolatot. – A most átadott fejlesztés és a kastély mellékszárnyának felújítása is ezt szolgálja.

Hangsúlyozta, a többség mindig az elvégzett munkát, a felmutatott teljesítményt, a fejlődést, a pénzügyi stabilitást, a megépített közműveket, a felújított járdákat és parkokat értékeli. Csak a jól elvégzett munka, a közösen megálmodott álom, a körültekintő fejlesztés, a határozott kivitelezés hozhat sikert. Mint mondta, Gyulán egyszerre vannak tekintettel a múltra, a jelenre, a jövőre, az épített örökségre, és hoznak létre olyan dolgokat, amelyek sokat hozzá tudnak tenni a város mindennapjaihoz.

– Gyula ma az ország – húzta alá átadó beszéde végén a miniszterhelyettes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában