Verasztó Antal

2019.09.17. 06:48

A méltóságos asztalosról írt könyvet az orosházi helytörténész

Thék Endre halálának a 100. évfordulóján tiszteleg a város híres szülöttének emléke előtt.

Cs. I.

20190904_Thék Endre a méltóságos asztalos című könyvével_Verasztó Antal_Orosháza_Fotó: Csete Ilona_BMH

Fotó: Csete Ilona

Nemrégiben emléktábla került a róla elnevezett utcában az evangélikus gyülekezeti ház falára. Verasztó Antal helytörténész pedig a 2008-ban kiadott Thék-monográfia második, bővített és javított kiadását készítette el.

– Úgy érzem, a könyv megírásával Thék emlékének és szülővárosomnak egyaránt adósa voltam – fogalmazott a szerző a bevezetőben. A jeles orosházi asztalos és bútorgyáros Thék Endre, a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtőjének, akiről még életében, 1913-ban utcát neveztek el a városban, munkásságával kapcsolatban elárulta, a tanulmány megírásával nem vállalt magára könnyű feladatot.

Verasztó Antal az új, kibővített kötettel /A szerző felvétele/

– Munkámban mindvégig arra kerestem a választ, vajon lappanghatnak-e még titkok Thék személye, munkássága körül. Míg bútorművészetéről, iparfejlesztő munkásságáról sokrétű, hiteles szakírói feldolgozások jelentek meg, addig életpályájának állomásairól nem egyszer egymásnak ellentmondó vagy tévesen értelmezett adatok láttak napvilágot. Emiatt került ismét előtérbe a kutatás, az adatgyűjtés szükségessége – vallott inspirációjáról a kutató, aki 2008-ban megírta első, Thék Endrével és családjával kapcsolatos művét.

Az a kötet a Thék Endre és a nemes Thék-család története címet viselte, s amely kibővült sok újabb információval, érdekességgel a Thék Endre, a méltóságos asztalos című idei kötetben.

Mindeközben a Nyugdíjas Pedagógusok Justh Zsigmond Olvasóköre nemrégiben tartotta összejövetelét a városi könyvtárban. Témájuk volt Thék Endre, Orosháza díszpolgára, akinek munkássága bekerült a megyei értéktárba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában