SZARVAS

2019.09.14. 11:30

A megye egyik legrégebbi átkelője új motorral üzemel

Az utak állapota, valamint az útfelújítások nagyban befolyásolják a Szarvast Mezőtúrral összekötő, a megye egyik legrégebben üzemelő révátkelő forgalmát, amelyet egyre többen vesznek igénybe. A megnövekedett használat oka, hogy a szarvasi látnivalókra sok turista kíváncsi.

Balázs Anett

A jármű lényegesen rövidebbé teszi a két város közötti utat. Igény szerint közlekedik, nyáron szinte folyamatosan szállítja az autókat a Körös folyó két partja között, így mintegy 20 kilométer spórolható meg a közúton megtehető távhoz képest. A legnagyobb forgalom a nyári hónapokra tehető, ilyenkor a városban megrendezett programok, és az állandó látnivalók miatt sokan rövidítik le az utat a vízi átkelő segítségével.

A kötélpálya mentén haladó komp kikötés közben, a szarvasi oldalon

– Az év többi részében pedig javarészt azok használják, akik munkába járnak – árulta el hírportálunknak Ugrai Zsigmond kompüzemelési ágazatvezető. Hozzátette, a legnagyobb arányban gyalogosok, valamint a személyautóval közlekedők veszik igénybe az átkelőt. Míg az utóbbiak száma 27 ezer volt, addig a járókelők majdnem kétszer annyian, mintegy 54 ezren használták a kompot. Bár 20 tonnáig tehergépkocsit, mezőgazdasági vontatót vagy éppen autóbuszt is elbír az átkelő hajó, ezen felhasználók száma elenyésző.

A kompot – amely a Tiszántúl egyik legnagyobb forgalmú vízi átkelője – 2014 óta a Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Közhasznú Nonprofit Kft. üzemelteti. Pappné Juhász Emília, a társaság ügyvezető igazgatója hírportálunknak elmondta, rendszerint minden évben sikerrel pályáznak a jármű felújítására. Ennek köszönhetően az idei évben, egy új Yamaha típusú meghajtót kapott a komp, amellyel biztonságosabbá vált a szállítás folyamata. Azonban jó tudni, hogy, elsősorban a vízi közlekedők figyelmetlensége miatt komoly balesetek is történtek már az átkelőnél. A köteles kompra – amelyet már a Dunán és a Tiszán sem engedélyeznek üzemelni – szigorú közlekedési szabályok vonatkoznak.

– Mivel ez egy köteles komp, a vízi – jellemzően motorcsónakkal és jetskivel – közlekedők figyelmét jóval a komp elhelyezkedése előtt táblák jelzik. Így, ha valaki a folyón közeledik, kötelessége megállni, és kérni, hogy engedjük le a kifeszített kötelet a víz alá, és csak akkor tud biztonsággal áthaladni a komp működési területén. Pár hete egy motorcsónakos férfi két kiskorúval figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést, és csak a kompkezelők lélekjelenlétén múlt, hogy nem történt nagyobb tragédia. Sajnálatos módon, önhibánkon kívül, több éve volt egy komolyabb balesetünk. Az akkori motorcsónakosnak nem volt ekkora szerencséje, és fennakadt, a jármű felborult, annak vezetőjét és kiskorú gyermekét kimentették ugyan, de súlyos sérülésekkel szállították őket kórházba – hívta fel a figyelmet a kockázatokra Pappné Juhász Emília.

Tábla informál

A szarvasi oldal felől is megközelítve, tábla informál arról, hogy a kompon egyszerre összesen 150 fő vagy 32 lábasjószág fér el. Az autók ennél jóval korlátozottabb számban hajthatnak fel, egyidejűleg négynek jut hely. Míg a teherautó, autóbusz vagy mezőgazdasági gép kizárólag egyedüliként utazhat a kompon.

Fotók: Imre György

Sötétben és télen nem közlekedik

A komp üzemelése az időjárástól és a vízállástól is függ. Ha a víz szintje meghaladja a 6 métert, akkor már nem használható. A gyakorlat szerint minden év december 20-tól leáll a közlekedés, és majd csak március, április után, de legkésőbb május 1-én indítják újra. A menetrend pedig minden hónapban más, hiszen a komp csak világosban használható, így például nyáron reggel hattól este 8-ig közlekedik, ám szeptembertől csak reggel és 7 és este 7 között járható. Ilyenkor igény szerint vagy maximum negyedóránként indítják a járatot. A kompnak összesen hatfős legénysége van, műszakonként egy révész és két segéd van jelen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában