Elsősegélynyújtó Verseny

2019.09.17. 06:55

A legjobbak között a megye segítői

A Magyar Vöröskereszt az Elsősegélynyújtás Világnapján évek óta egy versennyel igyekszik felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Idén a 48. Országos Elsősegélynyújtó Versenynek Zalaegerszeg adott otthont, ahol az előző évhez hasonlóan a szakmai zsűri helyezések helyett minősítésekkel jutalmazta a résztvevő csapatokat.

Vágvölgyi Nóra

Jankay iskol‡sok sikere az els?segŽly nyœjt— versenyen Cs—t— Csenge M‡sz‡ros Z—ra Fodor Tibor Magyari Hanna F‡bi‡n Lara

Fotó: Imre György

Szeptember 14-én közel háromszáz elsősegélynyújtó mérte össze tudását Zalaegerszegen. A város több pontján találkozhattak a járókelők az orvosi ládákkal vonuló versenyzőkkel, akik a legkülönfélébb helyzetekben látták el a szakképzett imitátorokat. Idén ötvennégy csapat indult, mellettük további négy vendégcsapat teljesítette a húsz állomásból álló, csaknem kilenc kilométeres távot.

Békés megyéből gyermek, ifjúsági és felnőtt csapat jutott ki az országos versenyre, ahonnan mindannyian szép eredménnyel tértek vissza.

– A szervezők idén is kitettek magukért, hiszen rendkívül színes feladatok elé állították a csapatokat, többek között a résztvevőknek gázrobbanás helyszínét kellett biztosítani, csecsemőt kellett újraéleszteniük, illetve autóbalesetnél láttak el a sérülteket. Az eseményen összesen nyolcvanöt imitátor játszotta el a balesetet, közülük tizenkettő a megyéből érkezett – emelte ki Tóth Zoltánné.

Arany minősítést kapott Csótó Csenge, Mészáros Zóra, Fodor Tibor, Magyari Hanna és Fábián Lara /Fotó: Imre György/

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei igazgatója elmondta, mindhárom megyei csapat tagjai a verseny végeztével minősített elsősegélynyújtók lettek. Hozzátette, idén először felnőtt kategóriában édesanyák indultak el a versenyen, akik végül kiemelkedő minősítést kaptak. A Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium tanulói ezúttal szintén kiemelkedő minősítéssel zártak, míg a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola hetedikes diákjai arany minősítést szereztek a megmérettetésen.

Az arany minősítést elnyert öt fiatal büszkén mutatta oklevelét, amely mögött – mint mondták – komoly munka áll. Januárban kezdték a felkészülést és nyár óta minden nap átjártak a Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumba, ahol szorgalmasan gyakoroltak a megmérettetésre. A csapat tagjai elárulták, valamennyien az orvosi egyetemre készülnek, amit a verseny még inkább megerősített bennük. Ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a felkészülés során és a versenyen olyan alaptudásra tettek szert, amellyel bármikor bárhol segíteni tudnak embertársaikon.

– A versenyen egy autóbalesetnél kellett segítenünk, ahol üvegszilánkot kellett eltávolítani az egyik sérült szeme alól, egy másik esetnél pedig egy leszakadt ujjal találtuk szembe magunkat. Amikor ott van az ember az adott szituációban, megszűnik a verseny, csak a feladatra és a társaidra koncentrálsz. Minket ez vitt előre – mondták a fiatalok.

A gyerekek felkészítői Guska Beáta és dr. Csótó-Kecskeméti Éva voltak. Utóbbi szerint, arra is nagyon jó volt ez a verseny, hogy a fiatalok most már mernek, akarnak és tudnak segíteni.

– Nagyon sokszor látjuk azt, hogy az emberek nem tudják, mit kell tenniük az adott helyzetben, viszont a mi tizenéves gyermekeink akár egy újraélesztést is magabiztosan le tudnak vezetni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában