július elsejétől

2019.08.12. 11:14

Új szabályok szerint repülnek a drónok

Változnak a drónokra vonatkozó szabályok jövő év július 1-jétől két új uniós rendelet értelmében. Lesznek engedélyhez kötött és hatósági ellenőrzés mellett működtethető drónok.

Busi Ottó

– A két új rendelet szabályozza a drónok használatát, gyártását és forgalmazását. A szabályozás használat szempontjából kategorizálja a drónokat, így a szabadon használhatók mellett lesznek engedélyhez kötött és hatósági ellenőrzés mellett működtethető drónok is – részletezte Novák Zoltán ügyvéd az M1 csatornán. Hozzátette, az engedélyhez nem kötött – fél kilogrammnál könnyebb – drónok nem repülhetnek emberek felett, és a működés közben az irányítónak folyamatosan szemmel kell tartania eszközét. Ha a drón működtetése nem felel meg akár csak az előbbi szempontok egyikének, akkor a tulajdonosnak engedélyt kell váltania a használatához, a nagyobb drónok tulajdonosainak pedig be kell jelentkezniük egy nyilvántartásba.

A drónok alkalmazása igen sokrétű, már a mezőgazdaságban is egyre inkább a hasznukat veszik /Fotó: Shutterstock/

Megyénkben is többen használnak drónokat fotózásra, filmezésre vagy csak saját szórakoztatásukra reptetve azokat. A mezőgazdaság lehet még az a terület, ahol megyénkben is nagy szerepet kaphatnak ezek a repülőeszközök.

A Gyulai Agrárház Kft. az agráriumban látja a drónok széles körű alkalmazásának lehetőségét. Jelenleg adatgyűjtésre, a táblák feltérképezésére használják az eszközöket. Ezek mellett olyan drónokkal is rendelkeznek, melyek permetezésre is alkalmasak.

A jelenlegi helyzetről szólva Sáfián Attila, a társaság ügyvezetője elmondta, a permetező drónok legális működtetéséről és használatáról a háttérben folyamatosan zajlanak a hatóságokkal való egyeztetések, amelyek biztosítják a jogi környezetet a jogkövető és biztonságos üzemeltetéshez. Az általuk használt drónok alapbevizsgálása a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központban megtörtént. Ez év márciusában pedig a drónjuk permetezésre alkalmas minősítést kapott. Megjegyezte, a kísérleti engedély birtokában és az engedélyben leírtak betartásával lehetséges drónos permetezést végezni. A kísérletek elsősorban folyékony, nyújtott feltáródású nitrogénformulákat tartalmazó lombtrágyákkal, növénykondicionálókkal és néhány esetben növényvédő szerekkel történik, a hatóság jóváhagyásával.

– Fontos megemlíteni, hogy szintén folynak egyeztetések a legnagyobb növényvédőszer-gyártó cégek szakembereivel a szerek gyakorlatban való felhasználásáról, illetve a Nébih is támogatandó iránynak tartja az új lehetőséget, habár a permeteződrónokra vonatkozó jogszabályt még nem fogadták el. Ehhez még nagyon sok kísérleten kell túl lenni a gyakorlati tapasztalatok begyűjtése miatt – fejtette ki az ügyvezető.

A változásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, amíg az EU-szabályozás a drónokra általánosan vonatkozik, addig a permeteződrónokra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által elfogadott és kiadott jogszabályok lesznek az irányadóak.

Egy nap alatt negyven hektárt lehetne drónnal permetezni

Sáfián Attila az általuk használt permeteződrónról elmondta, beállítástól és fúvókától függően 1-2 hektár permetezésére elegendő a tartálya. Repülési magassága mindig a növénykultúrától függ, de általában 1,5-2 méterrel a növényzet felett történik. A szórási szélesség 5 méter. Mivel a drón kvázi alacsonyan repül, így a nyolc rotor által keltett turbulencia miatt, kultúrától függetlenül az alsó levelekre, esetenként a levelek fonákjára is jut permetszer.

A drón GPS-alapon repül. Ha a repülés előtti bejárásnál a GPS-koordináták rögzítése megtörténik, akkor a drón körülbelül 60 centiméter pontosan repüli le azt. Az eltárolt táblainformációk alapján történő repüléssel óránként körülbelül 6, naponta nagyságrendileg 40 hektárt lehet majd lepermetezni. A drón akkumulátorait aggregátorról töltve folyamatosan üzemeltethető. A nagy teljesítményű töltő félóránként két akkumulátor feltöltésére képes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában