népművészet

2019.08.21. 17:25

Rangos elismerésekkel tértek haza mestereink

Újabb elismerésekkel tértek haza a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai az elmúlt napokban Budai Várban tartott Mesterségek Ünnepéről – számolt be hírportálunknak Pál Miklósné elnök, aki szintén a díjazottak között szerepel.

Vásári Erzsébet

Pál Miklósné beszámolójából kiderült, egyesületük egyik fontos feladata, hogy olyan kitüntetésekre terjessze fel tagjait, amely számukra erkölcsi és szakmai elismerést jelent. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) által alapított díjak közül a Király Zsiga elnevezésűt ezúttal Dunainé Pszota Mária, mezőkovácsházi szövő vehette át.

Dunainé Pszota Mária, Debreczeni Klára, Pál Miklósné

Hozzátette, tagjuk ajánlása mellett azért döntöttek, mert évtizedek óta végez áldozatos tevékenységet közösségszervezőként, hiszen több szakkört is működtet, emellett önálló mesterként is kimagasló eredményeket ér el folyamatosan. A másik, szintén NESZ által alapított díjat, az Év Ifjú Mestere elismerést pedig Debreczeni Klára, fiatal mezőberényi takácsszövőjük érdemelte ki.

A harmadik díjat, a Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Oklevelét maga Pál Miklósné hozhatta haza Budapestről. Kitüntetését azon munkájáért ítélték neki, amit a népművészet életben tartásáért végez. Kérdésünkre az egyesületi elnök elmondta, díjazása váratlanul érte, és rendkívül nagy öröm számára, hogy amit az elmúlt három-négy évtizedben részben Békés megyében, részben pedig az egész országban a népművészetért tesz, azt a NESZ mellett már az akadémia is elismerte.

Beküldött fotók

Véleménye szerint utóbbihoz az is hozzájárult, hogy az elmúlt évben a az országos szövetséggel, illetve néhány segítőjével együtt az akadémia megrendelésére megvalósították a budapesti Műcsarnokban azt a kiállítást, amely az élő népművészet teljes tárházát bemutatta.

Dunainé Pszota Mária elmondta, a Király Zsiga-díj azon személyeknek ítélhető meg, akik évtizedekig sikeresen adták át másoknak a népi kézművességben megszerzett tudásukat. Ő maga elsősorban szövéssel foglalkozik, ebből kapta népi iparművész címét egykoron, majd egy szakoktatói képzést is elvégzett mesterségében.

Hozzátette, ugyan alapvetően népművelő pedagógus végzettsége van, de már hosszú ideje népművelőként tevékenykedik, mellyel még Kaposváron kezdett el foglalkozni. A szövésen kívül pedig az elmúlt években olyan mesterségeket is elsajátított, mint az ékszerkészítés és a nemezelés. Továbbá immár harmadik évtizede Mezőkovácsházára költözve gyermekszakköröket, és táborokat, illetve az utóbbi időben egy EFOP-os pályázat jóvoltából felnőtt szakköröket is indít. Mindemellett megalapította a Kovácsházi Kézműveskört, ami már több, mint ötven tagot számlál.

Végül elmondta, közösségi tevékenységén túl természetesen nagy hangsúlyt fektet egyéni munkájára is, amiben több sikeres pályázaton vett részt, és ahogy eddig, úgy a továbbiakban is tanítványai képzése mellett saját tudásának bővítésén is dolgozik. Díjazása váratlanul érte, és erőt ad számára ahhoz, hogy megtarthassa, amit eddig elért.

Az Év Ifjú Mesterévé választották

Debreczeni Klára, mezőberényi takácsszövő elmondta, a Mesterségek Ünnepének szakmai bizottságai az eseményen körbe járnak, majd tapasztalataik alapján hozzák meg döntésüket a kitüntetésekkel kapcsolatban. Mivel ő maga az ifjúsági szakmaközi bizottság tagja, így ebben részt vett, azonban a bírálaton már nem volt jelen, így elismerése váratlanul érte, nem gondolta, hogy esélyes lehet az Év Ifjú Mestere címre.

Beszámolója szerint bár a takácsszövéssel csupán bő három éve foglalkozik, Népművészet Mestere címmel kitüntetett takács édesapja és viseletkészítő édesanyja révén kisgyermekkora óra az élete részét képezi a népi kézművesség. Az első komolyabb megmozdulása egy 2017-es országos textiles pályázaton való indulás volt, ahol harmadik helyezést ért el. Fő állásában ugyan tanító, de hivatásának tekinti mesterségét, amit az is tükröz, hogy minden szabadidejét családi műhelyükben tölti. Tervei között szerepel egy takácsszövő okj-s, majd egy oktatói képzés elvégzése, hogy később édesapja nyomdokaiba léphessen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában