bébiétel

2019.08.15. 11:14

Nem tesz jót a babáknak, ha sok hozzáadott cukrot esznek

Közel nyolcezer bébiételt és -italt tesztelt az Egészségügyi Világszervezet. A vizsgálat kimutatta, hogy a termékek felében a kalória több mint 30 százaléka cukrokból származott. Ezek a hozzáadott cukrok befolyásolhatják a gyerekek ízpreferenciájának alakulását, továbbá növelhetik a gyermekkori cukorbetegség kialakulásának veszélyét – figyelmeztetnek a szakemberek.

Vágvölgyi Nóra

Az Egészségügyi Világszervezet két tanulmánya is megállapította, hogy a bébiételek nagy részét nem megfelelően ajánlják hat hónapnál fiatalabb babáknak, és sok ételnek túl magas a cukortartalma. Szenti Zoltánné, a Békéscsabai Védőnői Szolgálat vezető védőnője elmondta, ők mindig igyekeznek naprakészek lenni, de sokszor csak a médiából értesülnek arról, hogy bizonyos termékeket visszavontak, vagy éppen összetételük kifogásolható.

Figyelni kell a bébiételek cukortartalmára /Illusztráció: Shutterstock/

– Tájékoztatókat erről külön nem kapunk, ezért nekünk is nyitott szemmel kell járnunk, hiszen tőlünk várnak válaszokat az édesanyák – hangsúlyozta a vezető védőnő. A szakember szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a felhalmozott cukrot a szervezet nem tudja hasznosítani, elraktározódik és zsírrá alakul át, így az elhízás már ebben a korban megkezdődhet. Ráadásul a túlzott cukorfogyasztás az anyagcserét is átalakítja. Hozzátette, ők egy általános táplálási tanácselvet követnek, amely útmutatást jelent a számukra, és ezt próbálják az anyukáknak továbbadni. Illetve amennyiben az édesanyák elakadnak a hozzátáplálás során, akkor segítenek eligazodni a rendelkezésre álló rengeteg adat és információ között.

– Például segítünk kiszámolni, miben mennyi vitamin van, mekkora a tápértéke, vagy az adott életkorban mi az, amit éppen be lehet vezetni a gyermek étrendjébe – árulta el Szenti Zoltánné.

Kazár Judit többször olvasott már arról, hogy egyes bébiételeket visszahívtak a boltok polcairól, ezért nem szívesen adta gyermekeinek ezeket. Mint mondja, két fiának a család biokertjéből szedett zöldségekből, gyümölcsökből készít ételeket, melynek mai napig érzi jótékony hatását, hiszen mindkét fiú nagyon jól eszik, valamennyi zöldség, gyümölcs most is része az étrendjüknek.

Hártó-Tóth Zita személyedző pár hónapja adott életet második gyermekének. A sportszakember a bébiételek vásárlásakor mindig figyelt arra, hogy a lehető legjobb minőségű biotermékeket adja első gyermekének, és ez a kislányánál sem lesz másként. Internetes oldalakon tájékozódott az ételek minőségéről. Mivel kisfia nem igazán szerette az üveges készételeket, ezért a szomszédos kertekből vásároltak zöldségeket, gyümölcsöket, amit később a fagyasztóból is elő tudott venni a téli időszakban.

Központi téma gondozáskor a hozzátáplálás

A hozzátáplálás – vagyis az, amikor elkezdünk a gyereknek egyebet is adni az anyatejen vagy a tápszeren kívül – a csecsemőgondozás központi témája. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a babák kiegészítő táplálását hat hónapos korban kell elkezdeni, és fokozatosan kell emelni az étkezések számát. A hozzátáplálás során a lisztre, a tejtermékekre, a déligyümölcsökre, valamint az apró magvas gyümölcsökre fokozottabban figyeljenek az édesanyák, mert ezek okoznak leggyakrabban problémát a gyerekeknél. Illetve a kutatásokból az derült ki, ahhoz, hogy az apróság elfogadjon egy ízt, legalább tízszer meg kell kóstolnia. Ugyanakkor a WHO a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja a baba féléves koráig, a boltokban árult kiegészítő babatáplálékokat pedig nem szabad hat hónapos kor alatti csecsemőknek ajánlani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában