Gajdács János

2019.08.08. 11:29

Különleges veterán motorokat újít fel

Veterán járműveket, főleg motorkerékpárokat gyűjt és újít fel a békéscsabai Gajdács János. Mutatott egy 1950-es évekbeli szovjet oldalkocsis Ural M72-est, ami a papírjai alapján a Magyar Televízió egyik első járgánya lehetett.

Licska Balázs

20190801 Békéscsaba Veterán motorokat gyűjt és újít fel a békéscsabai Gajdács János. Bemutatott lapunknak egy 83 éves francia motorkerékpárt, valamint egy 1950-es évekbeli Uralt, ami vélhetően a Magyar Televízió első járgánya volt. 20190801 Fotó: Imre György IGY Békés megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Elmondta, évtizedek óta foglalkozik veterán járművekkel, mondhatni, 14 éves korában kapta el a gépszíj, amikor leszedte a padlásról azt a 250-es Csepel motort, amit édesapja szétszedve vitt fel. Bár vannak, akik a régiségeket a mai technikával úgy és olyan csillogó-villogóra újítják fel, mintha most gördültek volna le a futószalagról, azt nem érzi az ő világának.

Fotó: Imre György

Gajdács Jánoshoz került a közelmúltban egy 1950-es évekbeli szovjet Ural M72-es, amilyeneket korábban a második világháború során is használtak, ezért azt katonai járgánynak szánta, úgy szerette volna rendbe tenni.

A kétkerekű papírjaiból azonban kiderült, vélhetően a kísérleti jelleggel működő Magyar Televízió ha nem is a leg-, de az egyik első járgánya volt. Mivel az akkori tévések nem kaptak autót, úgy döntöttek, hogy oldalkocsis motorkerékpárral viszik a tekercseket, az adásokat egyik helyről a másikra.

A 750 köbcentiméteres járművet teljes mértékben felújította, feketére festette, sőt egy MRT – Magyar Rádió és Televízió – logó is ott virít rajta, jelezve, hogy egykor milyen célokat szolgálhatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában