Békés megye

2019.08.29. 11:29

Főleg az ingyenwifin keresztül csapnak le a kiberbűnözők

Ingyenes wifiszolgáltatás szinte már mindenhol elérhető, de ha felelőtlenül használjuk, annak súlyos ára lehet. Ellophatják az interneten szörföző fájljait és vírusokkal fertőzhetik meg az eszközöket a kiberbűnözők, akik a legrosszabb esetben a bankszámlát is megkopaszthatják.

Balázs Anett

A jelenség napjainkban nem csak a fiatalokat érinti, hiszen ma már az idősebb korosztály is előszeretettel tölt fel fotókat nyaralások alkalmával, és az ingyenes hálózat segítségével repíti haza az unokának a legfrissebb infókat. Jó tudni, hogy ha ingyenes publikus wifihálózatra csatlakozunk, a böngészés során megadott adatok nem titkosított csatornán közlekednek, ezért hatalmas veszélyben vannak, hiszen viszonylag egyszerűen rájöhet valaki, hogy milyen honlapokat látogatunk, de illetéktelenek belenézhetnek az üzeneteinkbe vagy megszerezhetik a jelszavainkat is.

Sok étteremben, kávézóban van már szabadon elérhető, vezeték nélküli internet /Fotó: Shutterstock/

Kanalas Sándor kamuti IT-tanácsadó hírportálunknak elmondta, minden ingyenes wifikapcsolatnál el lehet mondani, hogy figyelni kell a megfelelő biztonságra.

– Ennek egyik módja, hogy VPN szolgáltatást használunk, amely arra szolgál, hogy egy biztonságos, zárt kapcsolatot hozzon létre a felhasználó eszköze és a szolgáltató szerverei között – tanácsolta a szakember. – A másik nagyon fontos dolog, hogy semmilyen körülmények között ne használjunk olyan weboldalt, amely nem használ titkosítást. Ezt a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük le, hogy az internetböngésző sávjának elején megjelenik egy kis lakat. Sajnos a mai napig lehet olyan webáruházakkal találkozni, ahol ez nincs meg. Ilyen oldalakat ne használjunk soha, de ha ingyenes wifin vagyunk, akkor meg főleg ne – hangsúlyozta Kanalas Sándor.

A szakember azt tanácsolja, ha netán mégis banki ügyleteket kell intézni egy nyaralás alatt, akkor ha tehetjük, érdemes saját mobilneten végezni a tranzakciókat. Hozzátette, arra azért figyeljünk, ha fényképeket töltögetünk fel, akkor az már erősen merítheti az adatforgalmat.

Kanalas Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szállodák, nagyobb kávázók nyilvános wifihálózata rejti a legnagyobb veszélyeket. Példának hozta fel annak az amerikai férfinak az esetét, aki Lengyelországban járva a hotel hálózatát használva hónapokig nem tudott megszabadulni a kéretlenül özönlő lengyel elektronikus reklámüzenetektől.

A másik fő veszélyforrást a bankkártyával vagy mobiltelefonnal történő érintéses fizetési lehetőségek adják. Míg az utóbbi mód jobban védve van, azért itt is figyelni kell arra, hogy az NFC (rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény okostelefonok és hasonló, általában mobileszközök között) csak akkor legyen aktív a készüléken, amikor arra indokoltan szükség van. Továbbá nyaraláskor érdemes az ellenőrzött összeghatárokat, a még minimális 5 ezer forintnál is kisebb összegre állítani, hiszen nagy tömegeket vonzó turisztikai látványosságok felkeresése során előfordulhat, hogy a kibertolvajok úgymond többszöri érintés során szép summával rövidítik meg a számlatulajdonost – figyelmeztet a szakember.

Pénztárca és nadrág is védhet

– Nagyon ajánlott a bankkártyákat olyan pénztárcában tárolni, amely adatlopás elleni védelemmel van ellátva. Ez egy olyan eszköz, amelyre érdemes mindenképpen beruházni, hiszen nem feltétlenül külföldön érhetnek bennünket meglepetések, sajnos hazánkban is fordultak már elő ilyen típusú visszaélések – fejtette ki Kanalas Sándor. Hozzátette, annak aki nem használ tárcát, további opció lehet olyan farmernadrág, amely speciális anyagának köszönhetően szintén NFC védelemmel van ellátva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában