Galériával

2019.08.02. 17:29

Az anyatejes táplálás világnapját ünnepelték a megye több pontján

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, és arra, hogy a csecsemők életében lelki és fizikai értelemben is fontos szerepet tölt be a szoptatás. A felmérések alapján Magyarországon az anyák 95 százaléka képes szoptatni, és 44 százalékuk táplálja hat hónapos korig kizárólag anyatejjel gyermekét. Ezzel hazánk Európában a második helyen áll.

Hírlap-összeállítás

Anyatej vil‡gnap alkalm‡b—l BŽkŽscsab‡n a csabagyšngyŽben rendeztek sz—rakoztat— programot az anyuk‡knak Žs gyerekeknek.

Fotó: Imre György

Huszonhatodik alkalommal rendezték meg az anyatejes táplálás világnapját Békéscsabán is.

Kotroczóné Antal Teréz, megyei vezető védőnő beszédében elmondta, augusztus első hete az egyik legfontosabb ünnep a védőnők számára. Hozzátette, idén a szoptatást támogató programokkal arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás sikere mindannyiunkon múlik, az édesapák, a nagyszülők szintén sokat tehetnek azért, hogy az anyatejes táplálás természetessé váljon a mindennapokban.

– A védőnők feladata és szívügye az anyatejes táplálás elősegítése, már a várandóság alatt felkészítjük az anyukákat. Elmondjuk, milyen nehézségek várnak rájuk; majd, miután hazajönnek a kórházból, rendszeresen járunk ki hozzájuk, támogatjuk őket – osztotta meg Szenti Zoltánné, a város vezető védőnője.

Fotók: Imre György

A békéscsabai védőnők az anyatejes táplálás világnapján azokat az édesanyákat hívják meg, akikről tudják, hogy szoptatják gyermekeiket. A négy hónapos Fruzsina a kezdetektől kizárólag anyatejet kap, édesanyja Áchimné Domokos Anikó már a terhesség alatt tudatosan készült a szoptatásra, tanácsadót is felkeresett, hogy választ kapjon minden kérdésére.

Márki Gabriella pedig már harmadjára látogatott el a programra, mindkét fiát évekig szoptatta, mint mondja, jól esik neki, hogy támogatják a védőnők az édesanyákat, illetve örömmel látja, mennyi anyuka gondolkodik hozzá hasonlóan.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere a védőnők által szervezett „Természetesen, anyatejjel” című programon üdvözölte az anyukákat és a babákat. Dr. Kovács Anikó gyermekgyógyász a nyugalom szigetének nevezte azokat az időszakokat, amikor az édesanya és gyermeke az anyatejes táplálás idején szoros, meghitt kapcsolatot alakít ki. Testi, lelki tápláléknak nevezte a szoptatást.

 

Természetes védelem

Az újszülött az egyik legfontosabb védőoltást az első korty anyatejjel kapja meg. Egy csepp anyatej az életet jelentheti az újszülöttnek, hiszen gyomra cseresznye nagyságú, amely csupán 5-7 milliliter folyékony táplálékot képes befogadni – hangzott el Békéscsabán, az anyatejes táplálás világnapján. Ugyanakkor a szoptatás nem szennyezi a környezetünket: egy kilogramm tápszer előállításához 4000 liter vízre van szükség, míg egy liter anyatejhez csak 3-4 liter víz kell.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában