Békés megye

2019.08.18. 06:55

Augusztusban is ingyen utaznak az alsósok a Kajla útlevéllel

Az alsó tagozatos iskolások augusztus végéig utazhatnak ingyen a MÁV járatain a Kajla útlevéllel. A Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére indult országos kampány célja, hogy a gyerekek jobban megismerjék hazánkat.

Vágvölgyi Nóra

A gyermekek a kampány segítségével nemcsak a tanórai keretek között tanulhatnak az ország látványosságairól és természeti kincseiről, hanem Kajlát, a kíváncsi magyar­vizsla-kölyköt követve virtuálisan és személyesen is felfedezhetik Magyarország csodáit.

Júliusban 63 ezernél is több kisdiák élt a lehetőséggel, és indult el családjával a négylábú nyomában. Ezeknek az utazásoknak az össztávolsága közel 5,8 millió kilométer volt, ami az átlagos Föld–Hold távolság tizenötszöröse – tájékoztatott a Magyar Államvasutak munkatársa.

Hozzátette, augusztus 4-ig közel háromezer Kajla-utazó érintette Békés megyét, ebből több mint ötszáz kalandor meg is látogatta a programban feltüntetett városokat. Míg az itt lakók közül több mint ezren indultak útnak az ország több pontjára. A legnépszerűbb célállomás Békéscsaba volt, de Gyula, Gyoma, Szarvas és Orosháza is a kedvelt célpontok között szerepelt.

Felfedezik nyáron Magyarországot /Fotó: Shutterstock/

Szkaliczki Angelika, a békéscsabai Tourinform-iroda idegenforgalmi ügyintézője elmondta, a megyeszékhelyen júliusban hetente közel hatvan alsós vitte be hozzájuk Kajla útlevelét. Ez a szám ugyan augusztusban a felére csökkent, de még mindig sokan figyelik a megállító táblákat, és keresik a képeslapokat az irodában.

– Az iskolások előszeretettel küldik el hozzátartozóiknak a képeslapokat, amin a megyében Szarvas és Gyula szerepel. Számukra külön élmény ezek kitöltése, hiszen egyre ritkábban találkoznak a levelezés ezen formájával – tette hozzá a szakember.

A gyulai Tourinform-irodában napi tizenöt-húsz pecsétet is kiosztanak, illetve sokan kérnek segítséget tőlük az okostelefon-alkalmazással kapcsolatban, amivel fotót is készíthetnek a gyerekek, amit ha beküldenek, képeslap formájában küldik nekik vissza.

– Azért is jó ez az útlevél, mert azok a családok, akik anyagilag nem tehetnék meg, a kedvezményes belépőkkel és az ingyenes utazással olyan helyekre is eljutnak, ahová eddig soha – emelte ki Jónás Balázs irodavezető.

A pecsétek alapján Szarvas is népszerű célpont, ahol egyrészt megismerhetik az ország legnagyobb arborétumát, másrészt a Sárarany Szalmaportán a szalmafonás hagyományát is elsajátíthatják. Roszik-Varga Annamária menedzserasszisztens elárulta, azt tapasztalják, hogy a találékony anyukák az óvodás testvéreknek külön készítenek pecsétgyűjtő útlevelet, hogy ők is átélhessék az élményt.

Kíváncsi vizsla

A kampány főszereplője Kajla, a kíváncsi magyarvizsla-kölyök, aki az utazásai során fejtörést okoz családjának, mert folyton eltűnik. Az iskolás gyerekek Kajla keresése közben játékos módon ismerhetik meg hazánk természeti csodáit és épített örökségét. A kampány és a hozzá kapcsolódó játékok többek között arra szeretnék ösztönözni a gyermekeket, hogy ha megtetszettek nekik azok a helyszínek, ahol Kajla is járt, kerekedjenek fel családjukkal, és látogassanak el ők is Magyarország csodáihoz.

A kampány az úgynevezett Kajla útlevélre épül, amellyel a gyermekek megyénként két-két fontos turisztikai célpontot kereshetnek fel a szüleikkel. Az útlevél mellett egy ingyenes készségfejlesztő mobilalkalmazás is segíti a fiatalokat, melyen keresztül minden megyében két-két nevezetességet ismerhetnek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában